«Βόμβα» στις συνεχιζόμενες συζητήσεις της Ένωσης για το επίμαχο θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, «ρίχνει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ετυμηγορία της να είναι ουσιαστικά αρνητική, εκτιμώντας πως μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικομική σταθερότητα της περιοχής.
Θυμίζουμε πως ΕΕ έχει συμφωνήσει καταρχάς στη δρομολόγηση ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές του φυσικού αερίου και να αποτρέψει τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, δεδομένου πως ήδη η αύξηση του ενεργειακού κόστους έφερε διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η επικύρωση του πακέτου, ωστόσο, έχει «σκαλώσει» για την ώρα στο ακανθώδες ζήτημα του πλαφόν.
Η ετυμηγορία της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ, ως θεματοφύλακας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ, έλαβε αίτημα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ώστε να εξετάσει και να διατυπώσει την εκτίμηση της για τον εν λόγω μηχανισμό.
Στην ετυμηγορία που εξέδωσε, με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αναγνωρίζει μεν το θεμιτό στόχο που είναι να μετριαστούν οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές, όμως προειδοποιεί ότι οι κανόνες μπορεί να οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα!
«Η ΕΚΤ θεωρεί πως ο τωρινός σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε κάποιες συνθήκες, να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ» τονίζει το κείμενο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Συνεχίζει δε, επισημαίνοντας πως ο τωρινός σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει την αστάθεια και τις συνδεόμενες διακυμάνσεις και να θέσει σε δοκιμασία την ικανότητα των εμπλεκόμενων μερών να διαχειριστούν πιθανά χρηματοοικονομικά ρίσκα.
Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ
Επιπλέον η ΕΚΤ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει το ρόλο που επιχειρεί να της αναθέσει στη διαδικασία ενεργοποίησης και διακοπής του μηχανισμού των τιμών, καθώς κάτι τέτοιο πιθανότατα να καταπατά την ανεξαρτησία της, αλλά και της προσθέτει ένα νέο ρόλο, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Για το θέμα, η ΕΕ μπορεί μόνο να έχει τη δυνατότητα να επιζητά τη συμβουλή της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζει η ετυμηγορία της Τράπεζας.
Παραμένει το αδιέξοδο στις συνομιλίες
Θυμίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το επίμαχο θέμα του πλαφόν παραμένουν σε αδιέξοδο, θέτοντας σε κίνδυνο το συνολικό πακέτο του νέου μηχανισμού. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συνεδριάσουν και πάλι εκτάκτως στις 13 Δεκεμβρίου.
Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού η τσεχική προεδρία κατέθεσε μια νέα πρόταση που τοποθετεί το πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι αρκετά χαμηλότερα από την επίσημη πρόταση της Κομισιόν στα 270 ευρώ, αλλά αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα που ζητούν χώρες, όπως η Ελλάδα. Μπλοκ 15 κρατών μελών έχουν απορρίψει κατηγορηματικά ως κοροϊδία την τιμή των 270 ευρώ.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει δηλώσει πως μια ρεαλιστική τιμή του πλαφόν θα είναι γύρω στα 150 με 200 ευρώ.
Η νέα πρόταση των Τσέχων χαλαρώνει δύο προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του πλαφόν. Πρώτον η τιμή TTF θα πρέπει να υπερβαίνει τα 220 ευρώ/MWh για πέντε συνεχόμενες ημέρες (αντί των 270 ευρώ για 15 ημέρες που πρότεινε η Κομισιόν). Και δεύτερον θα πρέπει να είναι υψηλότερη κατά 35 ευρώ για πέντε ημέρες (έναντι 58 ευρώ της αρχικής πρότασης) σε σχέση με τη διεθνή τιμή αναφοράς του LNG.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!