Ένα χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η διεύρυνση του μέτρου σε ένα μεγαλύτερο εύρος προθεσμιακών συμβολαίων βρίσκονται στο τραπέζι των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια θεωρείται κρίσιμη ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που έχουν στα χέρια τους το προσχέδιο της πρότασης που διαμόρφωσε η τσεχική προεδρία, το πλαφόν που βρίσκεται στο τραπέζι κινείται στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι δηλαδή μόλις 11 ευρώ χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν που δεν έγινε δεκτή.
Η πρόταση των 275 ευρώ είχε θεωρηθεί… αστεία, όχι ουσιαστικά πλαφόν, από πολλά κράτη μέλη, μεταξύ τους και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί και η όλη διαδικασία δρομολόγησης του νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ακόμη αν και η νέα τιμή θα έχει καλύτερη τύχη, δεδομένου πως πολλές χώρες θα θεωρήσουν και τα 264 ευρώ πολύ υψηλή τιμή, πρακτικά απαγορευτική για τις οικονομίες και τα νοικοκυριά.
Στην νέα πρόταση που κατέθεσε ομάδα επτά κρατών, μεταξύ τους η Ιταλία και η Ελλάδα, πρότειναν ως πιο ενδεδειγμένη μια ανώτατη τιμή στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης ζητούν ο μηχανισμός να γίνει μόνιμος, να μην υπάρχει δηλαδή καθορισμένη χρονική περίοδος για το ανώτατο όριο.
Από την άλλη πλευρά χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν στην αρνητική στάση τους ανησυχώντας για ζητήματα επάρκειας και σε ένα υψηλό πλαφόν κοντά στα επίπεδα που πρότεινε η Κομισιόν.
Οι υπόλοιπες αλλαγές
Πέραν του ζητήματος της τιμής, στο τραπέζι των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να βρίσκεται και η κατάργηση της ρήτρας που είχε προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να δηλώνουν τα επίπεδα φυσικού αερίου που έπρεπε να περιορίσουν, εφόσον οι τιμές φτάσουν στα επίπεδα του πλαφόν, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ειδικού μηχανισμού.
Επίσης στο αναθεωρημένο σχέδιο, οι διπλωμάτες συζητούν τη μείωση από τις 10 ημέρες, στις 5 ημέρες, του διαστήματος που οι διεθνείς τιμές θα πρέπει να μείνουν πάνω από το όριο ασφαλείας, ώστε να ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός.
Θυμίζουμε πως η όλη η ιδέα του πλαφόν δρομολογήθηκε σαν ένα έκτακτο εργαλείο ασφαλείας εφόσον οι τιμές στις διεθνείς αγορές επιδοθούν σε ένα νέο ανοδικό ράλι, όπως έγινε το καλοκαίρι, όταν οι τιμές είχαν εκτοξευτεί κοντά στα 300 ευρώ την μεγαβατώρα. Η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν το πλαφόν να οριστεί στα 275 δολάρια, εφόσον οι τιμές παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα αυτά για τουλάχιστον 10 ημέρες ή να είναι τουλάχιστον κατά 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές στις διεθνείς αγορές.
Ραντεβού στις 13 Δεκεμβρίου
Μετά το ναυάγιο του προηγούμενου συμβουλίου, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να συνεδριάσουν εκ νέου στις 13 Δεκεμβρίου. Αν και στο μεσοδιάστημα οι συζητήσεις θα συνεχίζονται εντατικά σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων με στόχο να υπάρξει... έτοιμη μια συμφωνία που θα επικυρωθεί από τους υπουργούς.
Πάντως, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην επικυρωθεί συνολικά το νέο πακέτο των μέτρων που αφορά την ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως με τις θερμοκρασίες να έχουν αρχίσει να πέφτουν, μετά τον ήπιο καιρό του Νοεμβρίου, και οι τιμές έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα των 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!