Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυβερνητικός στόχος να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας - Ποια θα είναι τα οφέλη για την οικονομία

Μια σημαντική δυνατότητα ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας κρύβεται πίσω από το στόχο η χώρα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου. Με τις μεγάλες υποδομές που προγραμματίζονται σε υποδομές φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι το 2030, η χώρα να μπορεί να εξάγει ενέργεια κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική της σταθερότητα.

«Αν η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αυξήσει τις ενεργειακές της εξαγωγές κατά 40% μπορεί να προσθέσει 3 έως 5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ» είπε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, τονίζοντας ότι για να το πετύχει αυτό πρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές της σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο προσθέτοντάς τες στα ενεργειακά προϊόντα διυλιστηρίων που ήδη εξάγει.

Ταυτόχρονα αν γίνουμε  εξαγωγείς ενέργειας η οικονομία θα γίνει πιο ανθεκτική αφού πολλές οικονομικές κρίσεις προέρχονται  από τον τομέα της ενέργειας και αν η χώρα επενδύσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στα δίκτυα και γίνει διαμετακομιστικός κόμβος, θα αντλήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Στον εξαγωγικό ρόλο της Ελλάδας στο φυσικό αέριο αναφέρθηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο. Όπως είπε η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο  σε δύο επίπεδα: «πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Γίνονται πολλές επενδύσεις, μεγάλη ποσότητα LNG θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της Ελλάδας.

Επίσης, η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ερευνά αν έχει δικούς της φυσικούς πόρους σε ό,τι αφορά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ σημαντικές έρευνες διενεργούνται από την Exxon και την HelleniQ Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχουν κάποιες καλές ενδείξεις. Θα γνωρίζουμε μάλλον σε έναν χρόνο αν πρόκειται να ανακαλυφθεί κάτι ουσιαστικό».

Λίγες μέρες πριν είχε αναφερθεί στο Bloomberg στο ρόλο της χώρας  Ελλάδα στην εξαγωγή  πράσινης ενέργειας και στη συνεργασία με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διασύνδεσης με την Αφρική. «Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη. Μιλάμε με τους Αιγύπτιους. Βάζουμε μπροστά ένα πολύ φιλόδοξο καλώδιο 3GW, το οποίο θα συνδέει την Αφρική με την Ελλάδα και φυσικά, για να έχεις ένα καλώδιο 3GW, χρειάζεσαι 10GW σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Συνέδριο της "Ναυτεμπορικής",  τόνισε χθες:  "Στόχος μας είναι η Ελλάδα από καθαρά εισαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, να γίνει εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας». Αναφέρθηκε στη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μίγμα, αλλά και τις επικείμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τη Β. Αφρική, αλλά και με την Κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα δύο πολύ φιλόδοξα, όπως τα χαρακτήρισε, έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε στην πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση Βορείου Αφρικής και Ευρώπης, μέσω της διασύνδεσης της χώρας μας με την Αίγυπτο. Όπως είπε, η δυναμική θα είναι 3 GWatt με απευθείας υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ