Στη διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσα από την τελευταία γραμμή προς την Ευρώπη που είχε μείνει σχεδόν ανέπαφη απείλησε να προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η Gazprom.
Επικαλούμενη προβλήματα που προκαλούν οι Ουκρανοί, η Gazprom υποστήριξε πως θα περιορίσει, από τις 28 Νοεμβρίου, τη ροή στον αγωγό που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Μολδαβία μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Συγκεκριμένα ο ρωσικός γίγαντας υποστηρίζει πως, αν και ο ίδιος προμηθεύει κανονικά τον αγωγό, το φυσικό αέριο που φτάνει στη Μολδαβία από την Ουκρανία είναι αισθητά λιγότερο, κατά 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου.
Οπότε ανακοίνωσε πως, αν η ανισορροπία στη γραμμή μεταφοράς μέσω Ουκρανίας συνεχιστεί, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσει να μειώνει την παροχή.
Άνοδος στις τιμές
Η νέα αυτή κρίση ενόψει της χειμερινής περιόδου έρχεται να αναζωπυρώσει το κλίμα ενεργειακής ανασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι σε ένα διάστημα που ο μέχρι τώρα ήπιος καιρός στη δυτική Ευρώπη είχε οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης και σταθεροποίηση των τιμών, οι τιμές του TTF πήραν και πάλι σήμερα την ανιούσα κερδίζοντας τουλάχιστον 3%, στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Θυμίζουμε πως οι τιμές είχαν «πιάσει» ταβάνι στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, όταν η Ρωσία διέκοψε τις ροές μέσω της γραμμής του αγωγού Nord Stream 1.
Η φτωχή φιλοευρωπαϊκή Μολδαβία των 2,6 εκατ. κατοίκων, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, δήλωσε πως, αν η Gazprom προχωρήσει σε διακοπή της ροής, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας το χειμώνα. Κι αυτό παρά το γεγονός πως έχει προσπαθήσει επίσης να αυξήσει τα αποθέματα της.
Μήνυμα προς την ΕΕ
Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη… γειτονιά της ΕΕ αποτελεί μια ακόμη προειδοποιητική κίνηση της Μόσχας προς τις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ετοιμάζονται για ένα ακόμη έκτακτο συμβούλιο, την Πέμπτη, με βασικό θέμα συζήτησης το πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Έχει στόχο δε, να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό ρόλο που εξακολουθεί να παίζει ενεργειακά η Ρωσία για την ευρωπαϊκή ήπειρο και δη, για τα πιο φτωχά κράτη της περιοχής που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή σφαίρα επιρροής, παρά την προσπάθεια που έχουν κάνει τα ίδια τα κράτη μέλη της Ένωσης για να θωρακιστούν «φουλάροντας» τα αποθέματα τους πριν το χειμώνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!