Προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την προετοιμασία της λίστας των σημαντικών βιομηχανιών που θα εξαιρεθούν των περικοπών 15%, ακόμη κι αν υπάρξουν συνθήκες Εκτακτης Ανάγκης που θα ενεργοποιήσουν το σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό για περικοπές στην κατανάλωση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ προετοιμάζει διαβούλευση για την ιεράρχηση των κριτηρίων σημαντικότητας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση της αγοράς στην κατάρτιση της τελικής λίστας.
Τη δημιουργία της σχετικής λίστας από τη ΡΑΕ προβλέπει στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης (Δράση Δ8), στο πλαίσιο του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο οποίος προβλέπει πως το κάθε κράτος-μέλος θα ορίσει τις σημαντικές βιομηχανίες του για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.
►Διαβάστε και: Πετρέλαιο θέρμανσης: Διατηρούν και τα δυο διυλιστήρια τις εκπτώσεις - Οι τιμές από αύριο
Επιλογή των «σημαντικών βιομηχανιών»
Αίτηση για την υπαγωγή στις «σημαντικές βιομηχανίες» έχουν υποβάλει 104 εγχώριες εταιρείες, καθώς τα κριτήρια που θέτει ο κανονισμός είναι πολλά και αόριστα και δεν είναι εύκολο να ιεραρχηθεί ποιο είναι το σημαντικότερο.
Η ΡΑΕ πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία επιλογής των «σημαντικών βιομηχανιών», και να ιεραρχήσει τη σειρά στην οποία θα εμφανίζονται στη λίστα, που θα καθορίζει ποιες θα έχουν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην παροχή καυσίμου.
Μέσω της διαβούλευσης θα ληφθεί υπόψιν η άποψη της αγοράς για την ιεράρχηση των κριτηρίων που θα καθορίσουν ποιες είναι βιομηχανίες που πρέπει να εξαιρεθούν από τις περικοπές στο φυσικό αέριο, εφόσον προκύψει ανάγκη.
Ποια είναι τα κριτήρια
Το πλαίσιο της απόφασης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν κατά προτεραιότητα μεγάλους καταναλωτές, που παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες, τα οποία αξιολογούνται ως κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.
Εκτός από την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, την άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα, κρίσιμοι, επίσης, θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το σκεπτικό της εξαίρεσης σε αυτή την περίπτωση λέει ότι οι διαταραχές στη λειτουργία μιας επιχείρησης ενδέχεται να μην επηρεάσουν κρίσιμους τομείς σε ένα κράτος-μέλος, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμους τομείς σε άλλα κράτη-μέλη και άρα θα πρέπει να αξιολογούνται οι επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα.
►Διαβάστε και: Γερμανία: Ολοκληρώθηκε το πρώτο FSRU - Πολύτιμη ανάσα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ
Οι κρίσιμοι τομείς
Οπως αναφέρεται και στη Δράση Δ8 στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, τα κριτήρια ένταξης στη λίστα ισχύουν σωρευτικά και ξεκινούν από την κρισιμότητα βάσει κοινωνικής συνεισφοράς, δηλαδή, από το κατά πόσο μία εταιρεία παράγει αγαθά ή/και υπηρεσίες τα οποία αξιολογούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.
Τέτοιοι τομείς μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, την προστασία και την άμυνα.
Αλλο κριτήριο αποτελεί η συμμετοχή μιας βιομηχανίας σε διασυνοριακές εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η μειωμένη οικονομική της δραστηριότητα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε έναν τομέα σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Κριτήριο αποτελεί επίσης η αδυναμία υποκατάστασης και μείωσης της χρήσης του φυσικού αερίου, όπως και οι ζημιές που θα προκαλούνται στις εγκαταστάσεις μίας βιομηχανίες, από την περικοπή στην τροφοδοσία της με αέριο.
Επίσης, στα κριτήρια περιλαμβάνονται και οι οικονομικές επιπτώσεις από το «δελτίο» στο αέριο.
Πότε θα γίνονται υποχρεωτικές περικοπές
Ο Κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου προβλέπει τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει «ενωσιακό συναγερμό» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.
Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ενωσης» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή εάν πέντε ή περισσότερα κράτη μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!