Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή κρίση: Ερχεται μάχη στην αγορά για τις ΑΠΕ - Τι ζητούν οι επενδυτές

Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο / Πηγή: Intime

Μάχη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έρχεται στην ελληνική αγορά, καθώς από τη μια από τις επιχειρήσεις των ΑΠΕ πιέζουν για προώθηση των επενδύσεων σε αιολικά χωρίς καθυστερήσεις και περιορισμούς στις αδειοδοτήσεις και από την άλλη από τη βιομηχανία εκφράζεται η ανησυχία για το ενεργειακό κόστος τα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν παρουσίασε έκτακτους κανόνες για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Με βάση την πρόταση, τα έργα ΑΠΕ θα θεωρούνται υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, γεγονός που θα επιταχύνει τις διαδικασίες εγκατάστασής τους.

Παράλληλα, η πρόταση ξεκαθαρίζει την κλίμακα των κανόνων προστασίας της φύσης και των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι έκτακτοι κανόνες θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην αντικατάσταση 14 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο έτος. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο μισό έλλειμμα (30 δισ. κ.μ.) που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ήπειρος το καλοκαίρι του 2023.

Γ. Περιστέρης: ΑΠΕ σημαίνει ενεργειακή ανεξαρτησία - Τα αιολικά πάρκα υπό διωγμό

Τη σημασία της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας τόνισε πρόσφατα ο Γιώργος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μιλώντας στο CEO Initiative. “Εδώ και 15 χρόνια λέω ότι θα έπρεπε να κάνουμε προσπάθεια να προσανατολιστούμε στα εγχώρια “καύσιμα”. Σύμφωνα με τη Eurostat ο δείκτης εξάρτησης το 2020 ανερχόταν για την Ελλάδα στο 81,4%, έναντι 57,5% στην ΕΕ.

►Διαβάστε και: Κ. Σίμσον: Ερχεται αποτελεσματικός μηχανισμός πλαφόν για το φυσικό αέριο

Τα αιολικά πάρκα, ενώ είναι η πιο παραγωγική μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, έχουν τεθεί υπό διωγμό. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι τραγικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Εύβοια το 2021. Κάηκαν ατελείωτες δασικές εκτάσεις και ποια ήταν η αντίδραση όλου του πολιτικού κόσμου;

Να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες. Ποια λογική ανάλυση υπαγορεύει ότι όταν καίγεται ένα δάσος, που εν πολλοίς μπορεί να οφείλεται και στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να απαγορευτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών; Ο μεγαλύτερος φύλακας ενός δάσους είναι ο ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας.

Τη φυλάει σαν κόρη οφθαλμού, να μην γίνει πυρκαγιά για να μην χάσει την επένδυσή του. Εδώ βλέπετε και την υποκρισία που μας διακρίνει όλους μας, με πρωτοπόρο την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ήμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Ήμασταν οπαδοί των οπαδών μας, χαϊδεύαμε κάποιους θορυβώδεις επικριτές των ΑΠΕ ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σωστή ενημέρωση από πολιτικούς, ΜΜΕ, τι σημαίνει να έχεις ενέργεια παραγόμενη στη χώρα σου παρά να χρειάζεται να την κυνηγάς και να την πληρώνεις πανάκριβα σε άλλες χώρες.

«Οι ίδιοι δήμαρχοι που λειτουργούν παράνομες χωματερές με επικίνδυνα απόβλητα στα δάση και στα ποτάμια των χωριών τους, που κλείνουν τα μάτια στην παράνομη δόμηση και στα αυθαίρετα πάνω στον αιγιαλό των νησιών τους, κηρύσσουν ανένδοτο αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κ. Σκρέκας: Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι παράδειγμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις ΑΠΕ

Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι παράδειγμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις ΑΠΕ, απάντησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας, επίσης, στο CEO INITIATIVE FORUM 2022, αμέσως μετά τον κ. Περιστέρη, τονίζοντας ότι δεν θα αναπτυχθούν αιολικά σε κάθε κορυφή και κάποια δάση θα παραμείνουν παρθένα.

"Δεν μπορούμε να βάλουμε αιολικά σε κάθε βουνό. Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι παράδειγμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις ΑΠΕ, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη".

Ο ρυθμός εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, είπε, αυτήν τη στιγμή ίσως είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη.

"Το 2019 έμπαιναν 300-400 μεγαβάτ τον χρόνο, εφέτος θα μπουν 1.700-2.000 μεγαβάτ. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε αυτό που έχει γίνει από τους επενδυτές και την Πολιτεία με την απλοποίηση της αδειοδότησης. Σε 3 χρόνια το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2030 θα φθάσει στο 80%, με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει χαμηλές και προβλέψιμες τιμές, ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία", σημείωσε ο υπουργός.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Πρόταση για πλαφόν καταθέτει η Κομισιόν πριν το Συμβούλιο υπ. Ενέργειας

Παπαλεξόπουλος: Να αντιμετωπίσουμε τη μείωση της ανταγωνιστικότητας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.

Έχουμε σημαντικούς λόγους να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση, τόνισε, όμως ταυτόχρονα, επειδή η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει 5 χρόνια ή και παραπάνω, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη για να μην έχουμε και πιο μόνιμες ζημιές.

“Έχει κλείσει το 60% της παραγωγής αμμωνίας στην Ευρώπη και την εισάγουμε από τις ΗΠΑ, στο αλουμίνιο σήμερα η Ευρώπη εισάγει τη μισή της παραγωγή ενώ είχε σχεδόν μηδενικές εισαγωγές πριν μερικά χρόνια ενώ γενικά μετατοπίζεται η παραγωγή εκτός Ευρώπης. Χάνουμε θέσεις εργασίας και παραγωγή χωρίς περιβαλλοντικό όφελος”, σημείωσε.

“Πλέον έχει ανατραπεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ευρώπης, που στηριζόταν στη μετάβαση με το φυσικό αέριο μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο φετινός χειμώνας.

Θα έχουμε και τον επόμενο χειμώνα πρόβλημα και από ό,τι φαίνεται η Ευρώπη θα έχει ένα δομικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω του κόστους ενέργειας για αρκετά χρόνια. Γι αυτά τα χρόνια που η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα λόγω του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση” σημείωσε ο κ Παπαλεξόπουλος.

Στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα, η ενεργοβόρος ευρωπαϊκή βιομηχανία, θα έχει πρόβλημα ύπαρξης και δύσκολα θέματα να αντιμετωπίσει. “Οι ενδείξεις είναι αρκετά ανησυχητικές” τόνισε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ