Απέπλευσε από την περιοχή Καλοί Λιμένες, νοτίως της Κρήτης, το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift με το συνοδευτικό του Alexander προς την περιοχή των σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι ραγδαίες, καθώς μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα εκδόθηκε η NAVTEX και αμέσως απέπλευσε το ερευνητικό σκάφος για την θαλάσσια περιοχές - στόχο.
Όπως έγραψε νωρίτερα η «Η», το ερευνητικό σκάφος της εξειδικευμένης νορβηγικής εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS έχει ναυλωθεί από τον αμερικάνικο όμιλο Exxon Mobil προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πρώτες σεισμικές στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης, σε συνέχεια
Όπως φαίνεται και από τους χάρτες του marine traffic, τα δυο πλοία βρίσκονται ήδη εν πλω νοτίως της Παλαιόχωρας Χανίων στο Λιβυκό, έχοντας αποπλεύσει από τους Καλούς Λιμένες με προορισμό τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα Exxon Mobil - HelleniQ Energy.
Νωρίτερα είχε εκδοθεί η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες στα δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης για διερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Όπως φαίνεται από τη ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, οι έρευνες θα γίνουν από το πλοίο «SANCO SWIFT» μεταξύ 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας.
Αντίστοιχη NAVTEX εκδόθηκε και από τον σταθμό της Κέρκυρας.
Νωρίτερα η «Η» έγραφε πως, πολύ σύντομα, τις επόμενες μια με δυο ημέρες, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Exxon Mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου ενώ για την πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού».
Σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη, η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
«Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτεραδιεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ.
Πολλά υποσχόμενες περιοχές
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil λειτουργεί ως παραχωρησιούχος, επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας, με ποσοστό 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στα ΕΛΠΕ. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.
Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.
Έτοιμο να ξεκινήσει το Sanco Swift
Όπως ανέφεραν πληροφορίες, ο αμερικάνικος όμιλος, διαθέτει συμφωνία με την εξιδεικευμένη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS και έχει ναυλώσει σκάφος της, το Sanco Swift, που, μαζί με το συνοδευτικό του Alexander βρίσκεται στην περιοχή Καλοί Λιμένες, νοτίως της Κρήτης, στα όρια ενός εκ των δύο θαλασσίων οικοπέδων, τα οποία και έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα.
Σημειώνεται ότι η PGS είχε αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών κατά τον πρώτο γύρο των ελληνικών παραχωρήσεων την περίοδο 2013-2014, συλλέγοντας πληθώρα στοιχείων από το Ιόνιο και τη Κρήτη, τα οποία και μεταφορτώθηκαν σε ειδική βάση δεδομένων (data room), με περίπου 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων.
Στο προσκήνιο και πάλι οι υδρογονάνθρακες
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και το πρόγραμμα Repower EU που έφερε ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης ξαναζωντάνεψε το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες ειδικά για το φυσικό αέριο.
Ακολούθησε τον περασμένο Απρίλιο η απόφαση του Πρωθυπουργού, να αποκτήσει η χώρα μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Η απόφαση αυτή ανέβασε το θερμόμετρο των εξελίξεων, και ακολούθησε η απόκτηση του ποσοστού της Total από την Exxon Mobil, η οποία πλέον με 70% στην κοινοπραξία, έδειξε αποφασιστικότητα στην προώθηση του πρότζεκτ.
Ακολούθησε επίσης, η δημοσιοποίηση από την ΕΔΕΥ οδικού χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων, μέχρι το τέλος του 2023, πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος σεισμικών ερευνών (δύο και τριών διαστάσεων – 2D και 3D) και στις έξι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι το χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων, το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, το οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περιοχή στο Ιόνιο και τα δύο κρητικά οικόπεδα. Αρχικός στόχος της ΕΔΕΥ, η πρόσκτηση 6.500 τετρ. χιλιομέτρων δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.
Τι γράφουν τα τουρκικά μέσα
Α Χαμπέρ: Αιφνίδια δήλωση από τον Μητσοτάκη! Κίνηση φυσικού αερίου κατά της Τουρκίας! Θα ξεκινήσουμε αμέσως.
Σοζτζού: Αξιοσημείωτη δήλωση Ερντογάν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Την ώρα που η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, νέες αξιοσημείωτες δηλώσεις έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Τζουμχουριέτ: Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινάμε σεισμικές έρευνες
Χαλκ TV: Μητσοτάκης: Ξεκινάμε σεισμικές έρευνες
Μπιργκιούν: Μητσοτάκης: Θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες
Τουρκιγέ: Μητσοτάκης: Θα ψάξουμε για φυσικό αέριο στο Αιγαίο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!