Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή κρίση: Οι βιομηχανίες εγκαταλείπουν μαζικά το φυσικό αέριο

Πηγή: AP Photo

Σημαντική μείωση καταγράφεται στη χρήση του φυσικού αερίου από τη βιομηχανία στο εννεάμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΕΣΦΑ, η κατανάλωση φυσικού αερίου από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG στο εννεάμηνο του 2022 έφτασε τις 2,24 ΤWh, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 71,96% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021 και καλύπτοντας ποσοστό 4,99% επί της ζήτησης.

Η μείωση αυτή συνδέεται με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που ανάγκασαν τη βιομηχανία να το αντικαταστήσουν όπου μπορούσαν με άλλα καύσιμα, κυρίως πετρέλαιο ή με ρεύμα και με την μείωση της παραγωγής τους για τον ίδιο λόγο.

Η χρήση CNG

Σημειώνεται ότι οι βασικότερες χρήσεις του φυσικού αερίου στη βιομηχανία αφορούν την κάλυψη θερμικών αναγκών για όλες τις παραγωγικές διαδικασίες, τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και την κάλυψη ψυκτικών αναγκών.

Η χρήση CNG αποτελεί ένα εναλλακτικό εφοδιασμό σε βιομηχανίες εκτός συστήματος αγωγών και προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο πολύ πριν κατασκευαστεί ένα τέτοιο συμβατικό σύστημα αγωγών.

Η ηλεκτροπαραγωγή επίσης μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 73,7% της εγχώριας κατανάλωσης με 33,15 TWh σε σύνολο 44,98 TWh που καταναλώθηκαν, ποσότητα κατά 6,24% χαμηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ενισχυμένη κατά 5,46% σε σχέση με το α’ εννεάμηνο του 2021 είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 9,58 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 21,30% της ζήτησης.

Αυξημένη λόγω εξαγωγών η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου

Αν και η κατανάλωση του φυσικού αερίου ήταν μειωμένη στην ελληνική αγορά, η πορεία της συνολικής ζήτησης ήταν ανοδική, οδηγούμενη από τις εξαγωγές αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το εννεάμηνο του 2022.

Ο Τερματικός Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας κατά το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) συμβάλλει σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια κατανάλωση & εξαγωγές) αυξήθηκε κατά 13,47%, φτάνοντας τις 65,39 Τεραβατώρες (TWh) από 57,63 TWh, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Μείωση σε ποσοστό 14,25% σημειώθηκε στην εγχώρια κατανάλωση από 52,46 TWh στις 44,98 TWh, ενώ αξιοσημείωτη ήταν αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά 294,73%, από 5,17 TWh σε 20,41 TWh.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ