Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράζεται σε σημαντικούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό και στις υποδομές, παρά την πανδημία, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας χθες στο Export Leader Forum. Επίσης είπε ότι εξαιρετικές προοπτικές ανοίγονται στους τομείς της τεχνολογίας, των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαχείρισης των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τόνισε: «καταβάλλουμε προσπάθεια να δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνες που θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Επενδύσεις που θα συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και με ευεργετικές προεκτάσεις για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».
Στόχος στο 50,5% του ΑΕΠ οι εξαγωγές το 2030
Σχετικά με την πορεία των εξαγωγών, τόνισε ότι ήταν στήριγμα στην ελληνική οικονομία το 2020 και ο στόχος είναι οι εξαγωγές να ανέλθουν στο 50,5% του ΑΕΠ το 2030.
Οπως τονίστηκε στο 11μηνο του 2020 οι ελληνικές εξαγωγές πλην πετρελαιοειδών σημείωσαν αύξηση 2,2 %, και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 19,3%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές τροφίμων που αυξήθηκαν κατά 10,5% και χημικών αύξηση 22,5%.
Ερμηνεύοντας την αύξηση των εξαγωγών σε αυτές τις κατηγορίες, ο κ. Φραγκογιάννης υποστήριξε ότι λόγω της πανδημίας δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα και αναδείχθηκε η αξία της ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ετσι η αστάθεια στη παραγωγή και διάθεση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, έχει αυξήσει τη ζήτηση σχετικών αγαθών σε μακρινές ή και αναπτυσσόμενες αγορές. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, προϊόντα όπως τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα τυροκομικά προϊόντα και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζουν να καταγράφουν ικανοποιητικές επιδόσεις.
Εντονη ζήτηση έχει παρατηρηθεί επίσης σε φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα καθώς και προϊόντα προσωπικής και οικιακής υγιεινής, αλλά και σε σειρά προϊόντων που μπορούν να διευκολύνουν τη καθημερινή ζωή σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης και δυσκολίας μετακινήσεων, όπως για παράδειγμα συσκευές και λογισμικό πληροφορικής και προϊόντα κινητής τηλεφωνίας.
«Η αύξηση που παρατηρείται στις εξαγωγές μας σε αγορές εκτός ΕΕ όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, είναι ενθαρρυντική και δείχνει ότι οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις διαθέτουν ευελιξία και αντανακλαστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα εργαλεία που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί η εξαγωγική προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες πανδημίας και προσφέρει στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις τα κατάλληλα εργαλεία.
Από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η στέγαση όλων των όψεων της εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Επίσης έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσεων στήριξης της εξωστρέφειας, κατά τομέα και χώρα προτεραιότητας, το οποίο αποσκοπεί να κινητοποιήσει όλο το μηχανισμό του ΥΠΕΞ (Γραφεία ΟΕΥ, Enterprise Greece και ΟΑΕΠ) και να τον συντονίσει με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ειδικότερα, το Enterprise Greece προσφέρει νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα b to match, που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων εξαγωγέων σε αγορές του εξωτερικού και τους φέρνουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες, ενώ διερευνά τη δυνατότητα συνεργασιών προκειμένου να διευρυνθούν τα κανάλια διανομής από B2B σε B2C, προκειμένου το προϊόν να φθάνει κατ’ ευθείαν στον καταναλωτή.
Επίσης, διοργανώνονται σε συνεργασία με τα Γραφεία ΟΕΥ, το Enterprise Greece και παραγωγικούς φορείς, webinars πληροφόρησης για ξένες αγορές σε σειρά κλάδων.
Ταυτόχρονα υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο που θα καταστήσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ουσιαστικό σύμμαχο των ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Eμφαση δίνεται επίσης στην αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, και αναζητούνται οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και ητεχνογνωσία προκειμένου το υπουργείο Εξωτερικών να ασκήσει αποτελεσματικά την Οικονομική Διπλωματία, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!