Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πούτιν: Η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για το ρωσικό αέριο προς την ΕΕ

Πηγή: Associated Press

Στην πρόταση που παρουσίασε χθες περί ανάδειξης της Τουρκίας στον κυριότερο κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου στάθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν προκειμένου να συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).  

Κατά τον Ρώσο ηγέτη, η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε για το λόγο αυτό να οικοδομηθεί στη χώρα ένας «κόμβος προμηθειών».

Η Τουρκία ως ρωσικό ενεργειακό hub

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν.

«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν, σε χθεσινή ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση του για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κόμβο αερίου ανακατευθύνοντας μέσω του TurkStream προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από... ύποπτες εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τις εκρήξεις αυτές ως πράξεις δολιοφθοράς,  απεφεύγοντας ωστόσο να ρίξουν ευθέως κατηγορίες στο ποιος θα μπορούσε να είναι από πίσω. 

Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως επί του ρωσικού σχεδίου, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή ενδυνάμωση της χώρας του  προφανώς εξυπηρετεί τα σχέδια και τις επιδιώξεις του. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ είχε βρεθεί επίσης στο ίδιο ενεργειακό φόρουμ χθες στη Μόσχα και είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. 

Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της Gazprom είχε σχολιάσει πως «τεχνικά είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου. Όσον αφορά το ζήτημα δημιουργίας hub στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δίχως αμφιβολία, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί». 

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, στις δηλώσεις του, επέλεξε να σταθεί στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και μάλιστα υπεραμύνθηκε των οικονομικών τους σχέσεων, παρά τις κατηγορίες που έχει δεχτεί από τη Δύση πως διευκολύνει τη Μόσχα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις. Επέλεξε δε, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας στην επίτευξη και τήρηση της συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Υποσχέθηκε δε, να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, μέσα από την ισχύουσα συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των (ουκρανικών) δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.

«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές οι χώρες(...) Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες(...) Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», επέμεινε πριν οι δύο πρόεδροι αποσυρθουν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.

Το «τετ-α-τετ» του Ερντογάν με τον Πούτιν στην Αστάνα συνιστά την τέταρτη συνάντηση τους μέσα σε τρεις μήνες, με τον Τούρκο ηγέτη να εξελλίσεται σε έναν από τους πιο συχνούς διεθνείς συνομιλητές με το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου. 

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες και όχι προς λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ