Σχέδιο που θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να ορίζουν τις ενεργειακές εταιρείες που θα ενταχθούν σε μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου φαίνεται πως προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των μέτρων για την μείωση των ενεργειακών τιμών. Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι «Financial Times».
Η Κομισιόν έχει αποκαλύψει, ήδη από την περασμένη άνοιξη, το σχέδιο της για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για αγορές φυσικού αερίου στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της περιοχής από τις ρωσικές ροές.
Η κοινή πλατφόρμα αγορών
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με τους αξιωματούχους της Κομισιόν να θέλουν τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μια έκτακτη νομοθεσία που θα απαιτεί από τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα για τουλάχιστον ένα τμήμα των αγορών τους.
Θυμίζουμε πως η ΕΕ εισήγαγε 345 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021, από τα οποία το 45% προήλθε από αγωγούς από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Έκτοτε η Ρωσία έχει μειώσει αισθητά τις ροές μέσω των αγωγών, αφήνοντας τις εταιρείες να επιδίδονται σε έναν αγώνα προσφορών στην αγορά sport για την προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που προφανώς ανεβάζει συνεχώς τις τιμές.
Στόχος η διασφάλιση καλύτερων τιμών
Στην Κομισιόν θεωρούν πως, αν το ευρωπαϊκό μπλοκ κινηθεί συλλογικά, η αγοραστική του δύναμη θα του επιτρέψει να διασφαλίσει καλύτερες τιμές.
Πάντως, οι ενεργειακές εταιρείες εμφανίζονται επιφυλακτικές με το σχέδιο και δεν πειστεί ότι η ύπαρξη ενός μόνο ευρωπαίου αγοραστή θα μειώσει το κόστος, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται από τις διεθνείς αγορές.
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει αναγκαστικές τις κοινές αγορές χρησιμοποιώντας το ίδιο άρθρο της συνθήκης έκτακτης ανάγκης στις οποίες βασίστηκαν οι προτάσεις για την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την ταχεία εφαρμογή των νέων κανονισμών, με την απλή επικύρωση του μέτρου από την πλειοψηφία των κρατών μελών, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει έγκριση και της Ευρωβουλής.
Με πληροφορίες από Financial Times
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!