Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Το παρασκήνιο της Πράγας και οι διαφορετικές προτάσεις - Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν

Υπήρχε κάτι στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Πράγα: τη δέσμευση τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Αν και σαφώς δεν είναι αυτό που περίμεναν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρώπης που συνεχίζουν να βλέπουν με… τρόμο το ράλι των ενεργειακών τιμών να συντηρείται, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, σχολιάζοντας το επίμαχο θέμα του πλαφόν.

Κοινώς, λευκός καπνός για την ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, με το επόμενο κρίσιμο ραντεβού να αφορά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Τρίτη, με στόχο οι παρασκηνιακές ζυμώσεις να συνεχιστούν, ώστε να μπορεί ιδανικά να ληφθεί απόφαση σε επίπεδο ηγετών στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στα τέλη Οκτωβρίου.

Όλοι συμφωνούμε αλλά...

«Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία αναφορικά με τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε» εξήγησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, στις δηλώσεις του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Μίκαελ Μάρτιν, που παραδέχτηκε πως «απαιτείται πολύ δουλειά ακόμη να γίνει» πριν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο ίδιος ο Καγκελάριος Σολτς, που φαίνεται πως δέχτηκε τα πυρά αρκετών συναδέλφων του, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, περιορίστηκε να δηλώσει πως «όλοι συμφωνούμε ότι οι τιμές του αερίου είναι πολύ ψηλά» και πως είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και οι σύμμαχοι της θα ξεπεράσουν από κοινού την πρόκληση.

Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν

Στο μεταξύ η Κομισιόν θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να παρουσιάσει, στη Σύνοδο στις 20-21 Οκτωβρίου, ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση των τιμών, μαζί με μακροπρόθεσμα βήματα για τον ανασχεδιασμό της αγοράς του φυσικού αερίου.

«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει πως η πρόταση του πλαφόν φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι, καθώς αρκετές χώρες επιμένουν πως είναι ένα απτό μέτρο που μπορεί να έχει γρήγορα αποτελέσματα. Οι επιφυλακτικές χώρες, όπως η Γερμανία, επιμένουν ωστόσο στις ενστάσεις τους πως το πλαφόν θα στρέψει τους προμηθευτές προς άλλους διεθνείς αγοραστές καταλήγοντας να δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας στην αγορά.

Ο Καγκελάριος Σολτς προσήλθε, εξάλλου, στην Πράγα έχοντας μια εναλλακτική πρόταση στα «σκαριά». Δημοσίευμα του Politico, υποστήριξε πως η πρόταση αυτή αφορά τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας (τύπου «G7 Plus») που θα «αγκαλιάζει μεγάλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου και μεγάλες χώρες-αγοραστές, που θα συνεργάζονται για να κρατούν χαμηλά τις τιμές.

Η γερμανική «σφήνα»

Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, οι χώρες αγοραστές που θα περιλαμβάνουν φυσικά την ΕΕ και ασιατικές δυνάμεις όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα συνεργάζονται με τις μεγάλες εξαγωγικές (αλλά και «φιλικές») δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, ώστε να τις πείθουν να προσφέρουν LNG σε χαμηλές τιμές.

Το αν η γερμανική ιδέα κέρδισε τους υπόλοιπους ηγέτες δεν είναι ακόμη σαφές. Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -εκ των υποστηρικτών του πλαφόν- υποστήριξε πως ναι μεν δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τον μηχανισμό που θα υιοθετηθεί, καθώς αυτός θα προταθεί (μετά από διαβουλεύσεις) από την Κομισιόν, αλλά επεσήμανε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει ένα δίχτυ συνεργασίας με έτερους προμηθευτές και αγοραστές, κυρίως από την Ασία. Μια αναφορά που ενδεχομένως να παραπέμπει στη γερμανική πρόταση. 

Πάντως, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα, μιλώντας στο Reuters, έκανε λόγο για τη θέσπιση ενός νέου συστήματος τιμολόγησης του φυσικού αερίου και βήματα προόδου προς την κατεύθυνση μιας συναινετικής πρότασης για μια εναλλακτική τιμή αναφοράς σε σχέση με τον τωρινό ολλανδικό δείκτη TTF (Dutch Title Transfer Facility) που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών τιμών. Η ίδια πρόσθεσε, πως όσοι αντιδρούν στο πλαφόν πρέπει να καταλάβουν πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια πραγματική «καταστροφή».

Ενότητα για την Ουκρανία 

Με την οσμή… φιάσκου να πλανάται πάνω από την Πράγα, οι περισσότεροι ηγέτες θέλησαν, πάντως, να σταθούν στο γεγονός πως κατάφεραν έστω να κρατήσουν την ενότητα τους απέναντι στο ζήτημα της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα συμφώνησαν να συνεχίσουν να στηρίζουν με σημαντική οικονομική και στρατιωτική στήριξη το Κίεβο, κάτι που ο Ουκρανός ηγέτης -που απευθύνθηκε στη Σύνοδο μέσω video link- αποδέχτηκε με ικανοποίηση, αλλά και με την έκκληση της κλιμάκωσης της διεθνούς πίεσης προς τη Μόσχα.    

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ