Νέα
  • ΓΔ: 1535.69 -0.25%
  • Τζίρος: 74,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Πρόταση-«σφήνα» από τη Γερμανία ανακατεύει την τράπουλα

Πηγή: Associated Press

Με τη δεύτερη και πλέον κρίσιμη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και το… παζάρι για το επίμαχο θέμα του πλαφόν να έχει φουντώσει για τα καλά, πληροφορίες εμφανίζουν τη Γερμανία να έχει βάλει στο τραπέζι ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει πως η Γερμανία θέλει να αποσπάσει τη συνεργασία των κρατών μελών του G7 (του οποίου ασκεί την προεδρία την τρέχουσα χρονιά) προκειμένου να δρομολογήσει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για τη μείωση των τιμών του αερίου.

Η ιδέα του «G7 plus»

Ο Καγκελάριος Σολτς φαίνεται πως παρουσίασε ήδη τη γερμανική ιδέα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου, σε μια προφανή προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική που είχε αποκτήσει η πρόταση του πλαφόν, με τουλάχιστον 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους και η Ελλάδα, να το υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, η συμμαχία θα επιτρέψει στην ΕΕ να συνεργαστεί με έτερες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, που είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, ώστε από κοινού να συμφωνήσουν πως δεν θα επιδίδονται σε ένα πόλεμο… προσφορών που προφανώς θα ανεβάζουν τις τιμές.

Από κοινού οι χώρες-αγοραστές θα μπορούν να προσεγγίζουν τις μεγάλες εξαγωγικές (αλλά και «φιλικές») δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, ώστε να τις πείθουν να προσφέρουν το LNG σε χαμηλές τιμές.

Το σχέδιο προβλήθηκε ως μια συμμαχία του «G7 plus», δεδομένου πως θα «αγκαλιάζει» τις τρέχουσες χώρες της Ομάδας των Επτά μαζί με επιπλέον φιλικές χώρες, όπως η Νορβηγία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, ήδη σε χθεσινές δηλώσεις του, έκανε επισταμένως αναφορά σε πιθανή συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, χωρίς ωστόσο να φανερώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Πρέπει να ενωθούμε και να συζητήσουμε το πως θα κατεβάσουμε τις τιμές που έχουν ανέβει πολύ ψηλά. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη, αλλά και τους φίλους μας, την Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα για παράδειγμα, αλλά και πολλούς ακόμη που αγοράζουν φυσικό αέριο. Η προσφορά και η ζήτηση πρέπει να ισορροπήσουν, ώστε οι τιμές να μειωθούν δραστικά».

«Νομίζω πως η προθυμία της Νορβηγίας, όπως επίσης των ΗΠΑ, του Καναδά, των αραβικών κρατών και άλλων χωρών παραγωγής να συνεργαστούν είναι αρκετά υψηλή» είχε σχολιάσει επίσης ο Γερμανός Καγκελάριος προ ημέρων. Όμως, το εύλογο πρόβλημα, με την πρόταση αυτή είναι πώς για να λειτουργήσει πραγματικά απαιτεί μεγάλη χρονική προετοιμασία και συντονισμό και βέβαια να αποσπάσει όντως την συνεργασία έτερων μεγάλων δυνάμεων, όχι μόνο από την πλευρά της προσφοράς, αλλά και της ζήτησης. Και όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως στην όχθη των προμηθευτών), ήτοι τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους που θα πρέπει να πειστούν να προσφέρουν αέριο σε χαμηλές τιμές.   

Το πλαφόν και οι επιφυλάξεις

Ο φόβος της Γερμανίας και των λίγων ακόμη χωρών που αντιδρούν στο πλαφόν είναι πως η εφαρμογή του θα δημιουργήσει διαταραχές στα επίπεδα προσφοράς, οδηγώντας ενδεχομένως σε προβλήματα επάρκειας, καθώς οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου θα στραφούν για να πουλήσουν το προϊόν τους σε έτερες χώρες και κυρίως χώρες της Ασίας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο μιας θεωρητικής παγκόσμιας συμμαχίας (ουσιαστικά κατά της Ρωσίας), το πλαφόν είναι ένα απτό μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα καταρχάς από την ίδια την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ραντεβού στη Σύνοδο των Βρυξελλών

Πάντως, με τις συζητήσεις στην Πράγα να συνεχίζονται διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως πιθανότατα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα καταλήξουν σε οριστική απόφαση σήμερα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, την ερχόμενη Τρίτη, αφήνοντας τελικά τις αποφάσεις για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ