Σε συμφωνία για την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινά αποδεκτών εργαλείων με στόχο την σταθεροποίηση της ενεργειακής αγοράς και την πτώση των τιμών κατέληξαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, στην Πράγα.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν επισημαίνεται πως Βρυξέλλες και Όσλο συμφωνούν να «επεξεργαστούν λειτουργικούς τρόπους για να σταθεροποιήσουν τις ενεργειακές αγορές και να περιορίσουν τον αντίκτυπο της χειραγώγησης της αγοράς και της αστάθειας των τιμών, με στόχο να μειωθούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές με έναν ουσιαστικό τρόπο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ
Η συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε ένα διάστημα που η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει την ενεργειακή θωράκιση της ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Άλλωστε, η Νορβηγία έχει ήδη αντικαταστήσει την Ρωσία ως ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, αφότου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα παιχνίδια του Κρεμλίνου οδήγησαν σε μείωση των ρωσικών ροών αλλά και στροφή της Ευρώπης σε εναλλακτικούς ξένους προμηθευτές.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, η κυρία φον ντερ Λάιεν και ο Νορβηγός πρωθυπουργός σχολίασαν πως «οι αφύσικα υψηλές ενεργειακές τιμές δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βιώσιμες και συνιστούν μια πρόκληση για την ήπειρο μας». «Οι τιμές αυτές είναι βαθύτατα ζημιογόνες για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες».
Η Νορβηγία αναμένεται να εξάγει περίπου 90 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ε.Ε. φέτος, καλύπτοντας έτσι περίπου το 25% των εκτιμώμενων αναγκών της, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rystad. Αναλόγως έχει ανεβάσει σημαντικά και τις εξαγωγές της προς τη Βρετανία, που αναμένεται φέτος να φτάσουν τα 36 bcm, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 50% της εθνικής ζήτησης για φυσικό αέριο.
Το θέμα του πλαφόν
Με δεδομένο δε, πως στα βασικά θέματα της ατζέντας της Πράγας είναι το ζήτημα του πλαφόν είναι σημαντική και η στάση του Όσλο απέναντι στο θέμα. Η Νορβηγία εμφανίζεται επιφυλακτική, αλλά όχι κάθετα αρνητική στο μέτρο, δηλώνοντας έτοιμη να συζητήσει με τους Ευρωπαίους για να καταλήξουν σε κάποιου είδους διευθέτηση του θέματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!