Τον δύσκολο γρίφο της επιβολής ενός γενικού πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο που δεν θα απειλεί την ασφάλεια εφοδιασμού καλείται να λύσει η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η χθεσινή επιστολή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αν και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην εξέταση ενός γενικού πλαφόν, έβαλε ψηλά τον πήχη, ζητώντας διασφαλίσεις.
Στο πρόβλημα αυτό επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, η μία με τις τέσσερις χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν (Βέλγιο, Πολωνία, Ελλάδα, Ιταλία) και η δεύτερη και με τη συμμετοχή της Γερμανίας.
Ο δρόμος που υποδεικνύει η Κομισιόν είναι οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της Ευρώπης, οι κοινές αγορές από μια κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα, η αλληλεγγύη και η μείωση της ζήτησης.
Επίσης προτείνει έναν νέο ευρωπαϊκό δείκτη τιμών, πλαφόν στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.
Ραντεβού στην Πράγα
Στο πλαίσιο του νέου έκτακτου Συμβουλίου ΥΠΕΝ, την ερχόμενη Τρίτη, θα υπάρξει συνάντηση του Ελληνα υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με τον Γερμανό ομόλογο του, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια νέα προσπάθεια να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν χθες το βράδυ και να προκύψει κοινός βηματισμός.
Πηγές με γνώση των διεργασιών στο παρασκήνιο σχολίαζαν πως αν και χθες οι δυο πλευρές δεν κατέληξαν, «η Γερμανία το συζητάει» και κύριο ζήτημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η ασφάλεια εφοδιασμού.
«Το δύσκολο είναι πως η τιμή του πλαφόν πρέπει να είναι και ελκυστική για τα πλοία ώστε να έρθουν αλλά και χαμηλότερη από αυτή που πληρώνουμε τώρα», έλεγε χαρακτηριστικά προχθές στο Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά VI», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Όπως εξήγησε γλαφυρά, αν το πλαφόν μπει για παράδειγμα στα 500€/mWh δεν θα σημαίνει τίποτε για τις τιμές, αλλά αν μπει για παράδειγμα στα 100€/mWh και λείψουν από τα 100 καράβια που έρχονται στην Ευρώπη τα 50, τότε «το πλαφόν αρχίζει και δαγκώνει πλέον τον εφοδιασμό»… Πρέπει να βρεθεί ένα «χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δυο προϋποθέσεις».
Πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, ΑΠΕ και μεταρρύθμιση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Με άξονα την επίδραση των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, η τρίτη πρόταση της Κομισιόν αφορά στην επίδραση που έχουν οι διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, παντού στην Ευρώπη, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως υπογραμμίζεται.
Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι: «Γι’ αυτό τον λόγο, μαζί με τη δράση μας για το εισαγόμενο αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή». Αυτό, όπως αναφέρεται, θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εν αναμονή μιας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της αγοράς.
Τέταρτο μέτρο προς αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης που απευθύνει η Φον ντερ Λάιεν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με την προώθηση περισσότερων επενδύσεων σε ΑΠΕ.
«Πιστεύω ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε τις επενδύσεις προκειμένου να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση προς επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας. Επενδύσεις σε υποδομές όπως αγωγοί ή ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση (όπως μόνωση στα σπίτια και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας) θα μας βοηθήσουν να μειωθεί η έκθεση μας στις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων και θα προάγουν την στρατηγική αυτονομία. Με το REPowerEU έχουμε αναλάβει σημαντικά βήματα αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε ένα αναγκαίο επίπεδο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε όλα τα κράτη-μέλη με βάση τις ανάγκες που γεννά η ενεργειακή κρίση. Η Επιτροπή θα εξετάσει συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση του REPowerEU», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Στην επιστολή της, η Φον ντερ Λάιεν κάνει ειδική αναφορά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας πως ως τα τέλη του χρόνου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτή να αντιστοιχεί καλύτερα σε ένα μέλλον περισσότερο απανθρακοποιημένο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!