Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Το συμβούλιο των ΥΠΕΝ τελείωσε- Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Πηγή: AP Photo

Με εκκρεμότητα την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και με κύριο άξονα την ευελιξία στην υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν με την Κομισιόν στα άλλα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ετσι ενώ συμφώνησαν για την εισφορά αλληλεγγύης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και τον μηχανισμό για πλαφόν στη χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας, οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα καθοριστούν από τα κράτη-μέλη.

Μέτρα προσωρινού χαρακτήρα

Τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα.

  • Θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
  • Οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2023.
  • Το υποχρεωτικό ανώτατο όριο για τα έσοδα της αγοράς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Η πρόταση της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν έγινε δεκτή, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Κομισιόν εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα είχε στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Εκφράστηκαν φόβοι ότι ένα γενικό πλαφόν θα απέτρεπε τους προμηθευτές LNG να κατευθύνουν στην Ευρώπη τις ποσότητες LNG που χρειάζεται. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και οι χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το γενικό πλαφόν.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε χθες ότι οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πολωνίας της Ισπανίας, αλλά και της Γερμανίας όπως επισης και της Ολλανδιας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντός της επόμενης εβδομάδας τηλεδιάσκεψη, με στόχο να βρουν κοινό βηματισμό και να κατατεθεί μία κοινή πρόταση στην Επιτροπή για ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον είναι πως στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχουν και η Γερμανία και η Ολλανδία που αντιτίθενται στο πλαφόν σθεναρά . 

Οπως όμως σημειώνουν πηγες με γνώση των ισορροπιών στις Βρυξέλλες, «καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι»… Εντος της χθεσινής - κεκλεισμένων των θυρών - διάσκεψης που κράτησε αρκετές ώρες, μετά την αμεση συμφωνία για τα εύκολα η διαπραγμάτευση φούντωσε. 

Η πλευρά της Γερμανίας επαναλάμβανε σταθερά το ίδιο επιχείρημα : «αν βάλουμε ένα πανευρωπαϊκό  πλαφόν και συγκροτηθεί ένα trust που θα πουλάει σε άλλες αγορές ακριβότερο LNG εμείς δεν θα έχουμε όσο αέριο χρειαζόμαστε. Κι εσείς στο Νότο δεν θα υποφέρετε όσο εμείς στο Βορά». Με αλλά λόγια ας σωθεί ο καθένας όπως μπορεί…

Λίγο αργότερα το είπε και η αρμόδια Επίτροπος Καντρι Σίμσον στην συνέντευξη Τυπου: «Χρειαζόμαστε κάθε μόριο LNG που μπορούμε να βρούμε». Προφητεύοντας μάλιστα πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος. 

Παρόλα αυτά η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και όλα  δείχνουν πως το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει μια ενδεχόμενη συμφωνία είναι οι εξασφαλίσεις από την πλευρά της προσφοράς - αν μπορούν να υπάρξουν. Το μεγάλο ζητούμενο για τον Βορρά που αντιστέκεται είναι η ασφάλεια εφοδιασμού. Και φυσικά το μεγάλο πανευρωπαϊκό κόστος που επισης  πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διότι ένα πλαφόν σημαίνει πως καπως θα καλυφθεί η διαφορα του κόστους. Ποιος θα πληρώσει ;  

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιόζεφ Σικέλα, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  ότι συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αξιολογηθούν οι πιθανές επιλογές.
 
Όπως εξήγησε ο Τσέχος Υπουργός, υπάρχουν δύο κοινοί στόχοι. Ο πρώτος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης και ο δεύτερος είναι να μην επιτρέψουμε τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να επηρεάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αλλάζει ο δείκτης TTF

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη ξεκινά εργασίες ώστε να αναπτύξει έναν εναλλακτικό δείκτη τιμολόγησης του φυσικού αερίου που θα αντανακλά καλύτερα την σημερινή κατάσταση και δεν θα οδηγεί απαραίτητα στα ύψη τις τιμές.

Η Κομισιόν επίσης είναι ανοιχτή στη δημιουργία ενός προσωρινού μέτρου που θα μειώνει την τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι τέτοιο, ωστόσο θα σήμαινε ουσιαστικά να καλύπτουν τα κράτη μέλη το παραπάνω κόστος, και δεν είναι μια λύση που τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν θετικά.

Εκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Τα κράτη-μέλη, επιπλέον, συμφώνησαν να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης επί των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως προσδιορίζονται βάσει των εθνικών φορολογικών κανόνων κατά το φορολογικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, τα οποία υπερβαίνουν την αύξηση κατά 20% των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμόζεται επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη-μέλη.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν εθνικά μέτρα που είναι ισοδύναμα με την εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα.

Τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Συμβούλιο επίσης συμφώνησε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να καθορίσουν προσωρινά μια τιμή για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οποία να είναι χαμηλότερη του κόστους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ