Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Συμφωνία ΔΕΠΑ για προμήθεια LNG το χειμώνα

Μεγάλη συμφωνία - μαμούθ της ΔΕΠΑ για προμήθεια LNG το χειμώνα ανακοινώθηκε από το υπουργείο ΥΠΕΝ και τη ΔΕΠΑ, όπως έγραψε νωρίτερα η «Η».  

Καθώς οι σοβαρές διαταραχές στο μέτωπο της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζονται και κλιμακώνονται, μετά το σαμποτάζ στους δίδυμους αγωγούς Nord Stream και την διαμάχη Gazprom - Naftogaz που απειλεί να κλείσει και τις στρόφιγγες των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία και τροφοδοτούν με αέριο την κεντρική Ευρώπη, η προμήθεια LNG αναδεικνύεται σε μεγάλο στοίχημα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον για όσες διαθέτουν σταθμούς επαναεριοποίησης όπως αυτός της Ρεβυθούσας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε - επιβεβαιώντας τις πληροφορίες της «Η» - ότι επετεύχθη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κάτι που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Με την στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η συμφωνία υλοποιείται ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλι των τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε όλη, σχεδόν, την ήπειρο», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Η Ελλάδα θα προμηθεύεται το LNG με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του κόμβου TTF (που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη), ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα να μην παραλάβει τα φορτία, εάν κριθεί ότι δεν μας είναι απαραίτητα, με την καταβολή τέλους ακύρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερο από το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, πράγμα που σημαίνει πως ενδεχόμενη έλλειψή του θα μπορούσε να δημιουργήσει στο ακραίο σενάριο πρόβλημα στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Συνεπώς η απρόσκοπτη προμήθειά του, που διασφαλίστηκε με μια σειρά συμφωνιών, εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμη και με μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία.

Ο Turkstream και οι εναλλακτικές

Καθώς οι στρόφιγγες στους αγωγούς που μεταφέρουν ρώσικο αέριο στην Ευρώπη κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, η Ελλάδα - που δεν διαθέτει δικές της υπόγειες αποθήκες και χρειάζεται κατά μείζονα λόγο το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή - προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Μετά το κλείσιμο των Nord Stream κι εάν κλείσουν εντελώς και οι αγωγοί που περνούν από την Ουκρανία, ο Turkstream που μεταφέρει αέριο στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς μείωση παροχής όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα είναι ο μόνος πλέον αγωγός που θα απομείνει να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Αν κλείσει η στρόφιγγα στον εν λόγω αγωγό, η Ελλάδα πρέπει να έχει εναλλακτικές. 

Σκρέκας: Η συμφωνία καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας 

«Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, η απρόσκοπτη προμήθειά του, που διασφαλίστηκε με μια σειρά συμφωνιών, εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμη και με μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία», αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Επισημαίνεται ότι, ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, καθώς το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 34% (έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι). Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (αύξηση 50% σε ετήσια βάση). Οι εισαγωγές LNG από τη Ρεβυθούσα αντιστοιχούν στο 44% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, έναντι 31% τον περασμένο χρόνο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως: «Η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας- TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023 αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Διασφαλίζει ένα πρόσθετο ενεργειακό απόθεμα της τάξεως των 10TWh κατά την περίοδο του χειμώνα, το οποίο κάνει την Ελλάδα μια από τις ασφαλέστερες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε όλη τη χώρα, σε μια περίοδο οξύτατης ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και αξιοποιώντας τον στρατηγικό της σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε στενή συνεργασία με την Kυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα, προχωρά σε κινήσεις και συμφωνίες, όπως αυτή με τη γαλλική TotalEnergies που διασφαλίζουν τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ