«Το πάγωμα ή η επιβολή ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση».
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, Αμίν Νάσερ, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας δεν βοηθά, καθώς η κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες.
«Η φορολόγηση των εταιρειών, όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή, σαφώς και δεν βοηθάει», υποστήριξε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα υπερκέρδη των εταιρειών θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για να αμβλυνθεί η πίεση στους καταναλωτές.
Κατά τον πρόεδρο της Aramco, η συνεχιζόμενη υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες σε μια εποχή που οι εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμες, αποτελεί τη βασική αιτία της ενεργειακής κρίσης.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, ακόμη και αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα, όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελείωνε».
Η Aramco έχει επενδύσει για να αυξήσει την πετρελαϊκή δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το 2027, όμως ο Νάσερ προειδοποίησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά, πολύ βραχυπρόθεσμες».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!