Νέα
  • ΓΔ: 1452.69 +0.01%
  • Τζίρος: 44,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Η ώρα της μεγάλης μάχης και ο διπλός στόχος της Ελλάδας

Με στόχο να ενταχθεί η Ελλάδα στις εξαιρέσεις του κανόνα της Κομισιόν για οριζόντιες περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου, εκπροσωπείται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες. Δεύτερος στόχος να θεσπιστεί κάποιους είδους αποζημίωση για τη βιομηχανία, σε περίπτωση που θα αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η πρόταση για την ύπαρξη εξαιρέσεων παράλληλα με τους στόχους οριζόντιας μείωσης που έχει προτείνει στα κράτη-μέλη αναφέρεται, κατά πληροφορίες του Reuters, ήδη σε σχετικό προσχέδιο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους περικοπών στη χρήση του φυσικού αερίου.

Χθες έγινε γνωστό ότι αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Όπως σημειώνουν, κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, όπως είχε επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η Αθήνα θα επιδιώξει «την εξαίρεση της χώρας μας από την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Αλλάζει το σχέδιο της ΕΕ για υποχρεωτικές περικοπές - Πολλές εξαιρέσεις

Οι προτεινόμενες εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε η Τσεχία, η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στις συνεδριάσεις, θα εξαιρούνται από το σχέδιο χώρες που δεν συνδέονται με τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ. Κάτι που θα μπορούσε να καλύπτει νησιωτικές χώρες όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα.

Παράλληλα, οι χώρες που έχουν αποθηκευμένους μεγάλους όγκους φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερους στόχους περικοπών. Όπως κράτη που κάνουν εξαγωγές σε άλλες χώρες, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας η οποία δεν βασίζεται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και υπήρξε από τους πιο σθεναρούς επικριτές της ευρωπαϊκής πρότασης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν από τους στόχους μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κρίσιμοι τομείς, όπως των χημικών και του χάλυβα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ορισμένοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ χαιρέτισαν τη νέα πρόταση ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τόσες εξαιρέσεις η Ευρώπη θα αποτύχει να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει τον χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία κόψει τις προμήθειες.

Σημειώνεται ότι και η Αθήνα θα επιδιώξει την εξαίρεσή της από την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%.

«Αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Θεωρούμε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε αυτό το κλίμα, εν μέσω αντιδράσεων και από άλλες χώρες, διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ συζήτησαν χθες μια αναθεωρημένη πρόταση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Συμβούλιο.

►Διαβάστε και: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Τι θα προτείνει

Η πρόταση που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Οι Βρυξέλλες προτρέπουν τις χώρες της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου, τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα, υπό τον φόβο να προχωρήσει η Ρωσία σε πλήρη διακοπή τον ροών της προς την Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στα 27 κράτη της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Ο στόχος θα ήταν σε πρώτη φάση εθελοντικός, αλλά η Κομισιόν θα μπορούσε να τον καταστήσει δεσμευτικό αν το ζητούσαν τρία κράτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο αυτό όμως αντιμετώπισε σειρά αντιδράσεων από κυβερνήσεις, με ορισμένες να τίθενται κατηγορηματικά κατά των δεσμευτικών στόχων για περικοπές, ενώ άλλες εμφανίστηκαν απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση που κάνουν σε ενεργειακούς πόρους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ