Νέα
  • ΓΔ: 1455.29 +0.17%
  • Τζίρος: 40,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ρωσικός χειμώνας απειλεί την Ευρώπη - Εβδομάδα «φωτιά» για φυσικό αέριο και επιτόκια

Εβδομάδα πυκνών και πολύ κρίσιμων εξελίξεων είναι αυτή που αρχίζει σήμερα, για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου και τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας να είναι σε «αναμμένα κάρβουνα» για να μάθουν και να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις, αλλά και για να ετοιμάσουν πολιτικές απαντήσεις σε αυτές.

Τα τρία κρίσιμα ορόσημα της εβδομάδας είναι 1) η πιθανή οριστική παραίτηση Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, 2) η συμπεριφορά της Ρωσίας για τον αγωγό Nord Stream 1 που ουσιαστικά θα δείξει το αν η Ευρώπη θα μείνει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο ή όχι και 3) η αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ και η παρουσίαση του νέου μηχανισμού που θα προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης από την κατάρρευση. Όλα αυτά μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, και μάλιστα όλα αυτά μέσα σε 48 ώρες!  

Το όπλο του Ντράγκι

Την Τετάρτη, στις 20 Ιουλίου, θα παιχτεί η πιο κρίσιμη πράξη της νέα ιταλικής τραγωδίας με τη παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία, μόλις το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο, αυτή τη φορά με «λαγό» το λαϊκιστικό Κόμμα των Πέντε Αστέρων που αρνήθηκε να τον στηρίξει στη Γερουσία, επιχείρησε να «δείξει τα δόντια του» στον βετεράνο τραπεζίτη.

Ο πρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, Σέρτζο Ματαρέλλα, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, δηλαδή του ανθρώπου που περισσότερο από τον καθένα μπορεί να διασώσει την ιταλική οικονομία και να εμποδίσει την Ευρωζώνη να πέσει στο γκρεμό της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Ντράγκι εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να μην παίξει τα παιχνίδια των πολιτικών που οδήγησαν την Ιταλία στη σημερινή της κατάσταση. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται, μεν, την περίπτωση Ντράγκι για να στηρίξει το αφήγημά της για πολιτική σταθερότητα την οποία συνδέει με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την άλλη όμως χρειάζεται τον Ντράγκι πρώτον για να κρατηθεί η Ιταλία μακριά από την κατάρρευση και δεύτερον γιατί μαζί προετοιμάζουν και καταθέτουν προτάσεις για τις χώρες του Νότου, στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.

Κομισιόν για ενεργειακή κρίση: Οδηγός η κοινή δράση στην πανδημία

Την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την κοινή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνακόλουθων μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αυτή δρομολόγησε.

Η Αθήνα θυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που μίλησε για την ανάγκη κοινής δράσης της Ευρώπης, ΄πως έγινε και με την κοινή αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και με την αμοιβαιοποίηση χρέους -μια υπέρβαση που πιστώνεται στην Άγκελα Μέρκελ- κι οδήγησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

Επειδή όμως η Μέρκελ σήμερα δεν μετέχει στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, είναι αμφίβολο αν οι Επίτροποι έχουν το «οκ» των 27 ηγετών για κοινή δράση. Η Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, περιμένει οποιεσδήποτε αποφάσεις για από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να ελαφρυνθεί η δική της μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας που σαρώνει (και) την Ελλάδα.

«Ρωσική ρουλέτα» με το φυσικό αέριο

Στις 21 Ιουλίου, την Πέμπτη, θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας, αν δηλαδή θα θέσει και πάλι σε λειτουργία των αγωγό Nord Stream ή όχι. Η Αθήνα «κρατάει την ανάσα της» διότι η εξέλιξη αυτή θα προσδιορίσει αποφασιστικά τις τιμές των παρόχων ενέργειας που θα δημοσιοποιηθούν στις 25 Ιουλίου, την προσεχή Δευτέρα, και φυσικά θα επηρεάσουν άμεσα το ύψος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να απορροφηθεί έως το 85% των αυξήσεων.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι ροές μπορεί να μειωθούν, αλλά δεν θα κοπούν τελείως, ωστόσο προστίθεται με νόημα ότι «ο Πούτιν είναι κατεξοχήν απρόβλεπτος», άποψη που αφήνει όλα τα περιθώρια ανοικτά…

Σε περίπτωση που η Ρωσία περιορίσει, τελικά, τις ροές φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συνεπώς κι η δική μας) αλλά και έγκυροι αναλυτές όπως η JPMorgan αναμένουν επίσης νέα πτώση του ευρώ και διαμόρφωση της ισοτιμίας του στα 0,95 δολάρια. Αν μάλιστα η Μόσχα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα δεν αποκλείεται -υποστηρίζει η JPMorgan- να δούμε την ισοτιμία ακόμα και στα 0,9 δολάρια.

Από τα χείλη της Λαγκάρντ

Την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ο Κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύει στην Ήπειρο,  η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται και στην Φρανκφούρτη και στις ανακοινώσεις που θα κάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να κάνει γνωστό ότι η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) για πρώτη φορά μετά από το 2011.

Είναι ένα ακόμα δείγμα του ότι η οικονομία της Ευρώπης περνά δύσκολες μέρες κι η Κεντρική της Τράπεζα προχωρεί σε μια πιο «σφικτή «πολιτική, μετά την κατρακύλα του ευρώ, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση να απειλεί ευθέως κάθε προοπτική ανάπτυξης. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι μετά από αυτή την «άτολμη» αύξηση, θα ακολουθήσει μια ακόμα μεγαλύτερη (50, ή ίσως ακόμα κι 75 μονάδες βάσης!) τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να παράσχει και λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του νέου Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism- TPM), ο οποίος θα αποτρέπει την ανεξέλεγκτη διεύρυνση των spreads, δηλαδή των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων των χωρών (κυρίως) του ευρωπαϊκού Νότου από τα αντίστοιχα γερμανικά.

Σκοπός του Μηχανισμού θα είναι να αποτρέψει τον κατακερματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης. Ειδικά η Αθήνα αναμένει εύλογα να περιληφθεί στις πολιτικές στήριξης από την ΕΚΤ μέσω του νέου Μηχανισμού. Όλα αυτά θα τα ξέρουμε την Πέμπτη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ