Νέα
  • ΓΔ: 1392.83 -0.34%
  • Τζίρος: 37,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η λύση του ΥΠΕΝ για πώληση λιγνιτικής ενέργειας

ΔΕΗ
Πηγή: Eurokinissi

Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν στον καθορισμό του τρόπου που θα διαθέτει η ΔΕΗ στην αγορά τη λιγνιτική ενέργεια, ώστε να «θεραπεύσει»  το πρόβλημα της καταδίκης της χώρας στο Ευρωδικαστήριο το λεγόμενο Anti-TrustCase για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Ενός φακέλου καταδίκης της χώρας, ο οποίος παραμένει ανοιχτός εδώ και σχεδόν 14 έτη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υιοθετήσουν έναν ρυθμιστικά καθοριζόμενο μηχανισμό διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Η λύση που δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ είναι δίκαιη, καθώς οι ποσότητες των πακέτων της λιγνιτικής ενέργειας που θα δοθούν στην αγορά είναι μικρές και η τιμή τους θα είναι κοντά στην τιμή της ενέργειας στην Προημερήσια αγορά, με αποτέλεσμα να μη ζημιώνεται η εταιρεία, όπως συνέβαινε με τα ΝΟΜΕ.

Ειδικότερα, οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Δηλαδή,  τα πακέτα που θα διατεθούν με διμερή συμβόλαια θα είναι 3 TWh για το 2021, 2-3 TWh για το 2022 και 2TWh για τι 2023.

Δεν πλήττεται η ΔΕΗ

 Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η συγκεκριμένη λύση, που προωθείται αφορά ποσότητες που θα περιορίζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και από την  επικείμενη απόσυρση των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.

Οι ποσότητες, τονίζεται εξάλλου, ότι θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την Προημερήσια αγορά.

Ταυτόχρονα, η επίλυση του antitrust case αποτελεί ένα βήμα που έπρεπε να γίνει για να μπορέσει η Κομισιόν να εξετάσει το άλλο αίτημα της ΔΕΗ για αποζημίωση για όσο κρατά ζωντανές τις λιγνιτικές μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν λίγους μήνες, η ηγεσία  του ΥΠΕΝ είχε θέσει ως προϋπόθεση τη συμφωνία για την αποζημίωση της ΔΕΗ, για να αποδεχτεί τη λύση πώλησης πακέτων λιγνιτικής ενέργειας.

Ωστόσο φαίνεται πως η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει το θέμα της καταδίκης στο Ευρωδικαστήριο για το μονοπώλιο στο λιγνίτη και μετά να συζητηθούν οι αποζημιώσεις. Εφόσον ισχύει αυτό, η ΔΕΗ είναι ένα βήμα πιο κοντά και στην ικανοποίηση του αιτήματός της.

Τα επόμενα βήματα: Το Market Test

Στην πράξη ωστόσο η λύση θα κριθεί από την αγορά, του προμηθευτές ενέργειας που θα εκφράσουν ενδεχομένως ενδιαφέρον για τα πακέτα λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ. Δόθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του Market Test (Δοκιμή Αγοράς), προκειμένου να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Με την έναρξη της διαδικασίας του Market Test δρομολογείται η διευθέτηση ενός φακέλου καταδίκης της χώρας, ο οποίος παραμένει ανοιχτός εδώ και σχεδόν 14 έτη.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο Market Test θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά και κάποιες επιμέρους σχεδιαστικές παράμετροι αυτού (όπως η τρίμηνη ή ετήσια διάρκεια των παραγώγων).

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η εφαρμογή του μηχανισμού επανόρθωσης θα συμβάλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Θα δώσει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ