Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντίθετοι στο πλαφόν στην τιμή ρεύματος οι πάροχοι - Θέτουν ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας

Την αντίθεσή του με την παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία προωθείται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Ντίνος Μπερνουμπή.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ είπε ότι οι διατάξεις του άρθρου 122 του νομοσχεδίου (σ.σ. Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας), δεν τέθηκαν σε διαβούλευση από το υπουργείο, αν και αλλάζουν ριζικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Αυτό το άρθρο, με βάση τα όσα διαβάζουμε, γιατί υπάρχει αρκετά μεγάλη εξειδίκευση που θα γίνει με υπουργική απόφαση, φαίνεται να έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις, για τις εταιρείες μέλη μας, διότι ουσιαστικά παρεμβαίνει στην αγορά, στην χονδρεμπορική αγορά, των μονάδων αυτών και στον τρόπο αποζημίωσης από την χονδρεμπορική αγορά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι οι εταιρείες αυτές είναι κακοποιημένες», είπε ο κ. Μπενρουμπή που αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση τονίζοντας ότι με τη «δαιμονοποίηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, υπάρχουν καταναλωτές που «έχουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να μην την πληρώνουν άνευ συνεπειών» και ότι πολλοί καταναλωτές πιέζονται και έχουν αρχίσει να μην πληρώνουν.

Σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας

Πλέον, οι εταιρείες-μέλη του συνδέσμου εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εισάγουν φυσικό αέριο, στις τιμές που έχει φτάσει, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ. Παράλληλα, ο κ. Μπενρουμπή επισήμανε ότι η ΕΕ επιτρέπει παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε χώρες με περιορισμένη διασυνδεσιμότητα, όπως η Ιβηρική και τόνισε ότι, η θεσμική παρέμβαση, που προωθείται με το νομοσχέδιο, είναι ρητά αντίθετη με το άρθρο 38 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1222/2015, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που διέπει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

«Εφιστούμε πάρα πολύ την προσοχή και στην πολιτική ηγεσία και στο Χρηματιστήριο, ίσως και στη Ρυθμιστική Αρχή, στο βαθμό που αναμειγνύεται στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί δεν μας είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό, ότι οι εκκαθαρίσεις της αγοράς θα πρέπει, αφού περάσει ο νόμος και εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, να γίνονται με πολύ προσεκτικό τρόπο για να μπορούν να σεβαστούν τις ειδικού τύπου εντολές τις οποίες γνωρίζει πάρα πολύ καλά το χρηματιστήριο ενέργειας», είπε ο κ. Μπενρουμπή και πρόσθεσε: «αλλιώς, επισημαίνουμε τον κίνδυνο, εάν αυτή η εκκαθάριση δεν γίνεται σωστά, δεν έχουμε καμία εικόνα πώς θα γίνεται, αν δεν γίνεται σωστά, τότε κινδυνεύουμε να πάμε στο να μην μπορούν τεχνικά να λειτουργήσουν οι μονάδες των εταιρειών του συνδέσμου μας, οι οποίες έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και αυτό, βέβαια, καταλαβαίνετε τι σημαίνει στο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού. Οι μονάδες αυτές αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους από κακή επίλυση του ειδικού τύπου εντολών στην αγορά από το χρηματιστήριο, θα αναγκαστούν να μη λειτουργήσουν, όπως έγινε στην Αυστραλία, για παρόμοιο παράδειγμα και με ότι σημαίνει αυτό».

Υπέρ του μηχανισμού η ΡΑΕ

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας. «Η Αρχή έχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία σε ζητήματα προστασίας του καταναλωτή και μείωσης του ενεργειακού κόστους, άρα, ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους των εσόδων της αγοράς, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και έρχεται σε συνέχεια του σχετικού εισαγωγικού σημειώματος που κάναμε πρόσφατα σε σχέση με τα υπερέσοδα αυξημένα κέρδη που υπήρχαν στη δραστηριότητα της παραγωγής στην αγορά. Οπότε είναι πολύ σημαντικό και για τη κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Δαγούμας.

Στον πρόεδρο της ΡΑΕ απευθύνθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα σημειώνοντας ότι η παρέμβαση για τον προσδιορισμό των υπερκερδών και την απόδοσή τους στους καταναλωτές ως επίδομα, όπως αυτή προωθείται με το νομοσχέδιο, ακολουθεί εντελώς διαφορετική μεθοδολογία από το πόρισμα της ΡΑΕ. «Με το άρθρο 122 ορίζεται ότι θα προσδιορίζεται, διοικητικά, η αποζημίωση, με βάση λειτουργικά κόστη και ένα εύλογο κέρδος για τους ηλεκτροπαραγωγούς. Προσέγγιση που εσείς δεν υιοθετήσατε στο πρόσφατο πόρισμα. Ποια είναι η άποψή σας για τη διαφοροποίηση και αν σκοπεύετε κυρίως να αναθεωρήσετε το πόρισμα των υπερκερδών;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στη ΡΑΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε σχέση με τα υπερκέρδη των εταιρειών, οφείλω να αποτυπώσω το εξής. Εμείς έχουμε αποτυπώσει σε ένα ενημερωτικό σημείωμα, το πόρισμα, όπως το χαρακτηρίζετε. Δεν πρόκειται να κάνουμε δεύτερο πόρισμα, έχει τελειώσει η δουλειά μας και την έχουμε αποστείλει στην πολιτική ηγεσία. Η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αποτύπωσε ότι για τον προσδιορισμό του τελικού ποσού των κερδών, θα υπάρξει μια ΚΥΑ και θα ληφθούν υπόψη συγκεκριμένες εκπτώσεις», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και πρόσθεσε: «Ο ρόλος, πλέον, ο δικός μας είναι ότι έχουμε αποστείλει στους αρμόδιους, στις αρμόδιες εταιρείες, επιστολές να μας απαντήσουν μέχρι την προηγούμενη Τρίτη και την προηγούμενη Παρασκευή, σε σχέση με τα ποσά των εκπτώσεων που έχουν κάνει και σε σχέση με τα διμερή συμβόλαια. Μας έχουν απαντήσει, το σύνολο σχεδόν των εταιρειών, κάποιοι έχουν ζητήσει παρατάσεις, μάλιστα η ΔΕΗ ζήτησε παράταση μέχρι το τέλος του Ιουλίου και κάποιοι μας απάντησαν ότι δεν προλάβαιναν μέχρι την Παρασκευή και θα μας απαντήσουν εντός της εβδομάδας. Εμείς θα επεξεργαστούμε αυτά και θα τα κοινοποιήσουμε, με μια πρόταση στο Υπουργείο, προκειμένου το Υπουργείο να προσδιορίσει την υπουργική απόφαση, γιατί πλέον αποτελεί, αποτελούσε εξ αρχής, φορολογική πολιτική της πολιτείας, επί των κερδών».

Κ. Σκρέκας: Δραστική θεσμική παρέμβαση

Στον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας», αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Πρόκειται για μία πολύ δραστική θεσμική παρέμβαση, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία βάζουμε τέλος στην παραγωγή αυξημένων εσόδων -υπερεσόδων ή υπερκερδών- όπως τα λέμε- για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, τοποθετούμε και ορίζουμε ένα πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ανάλογα με το πραγματικό κόστος λειτουργίας και ανάλογα με τη φορολογία τους. Έτσι, τη διαφορά από αυτή τη ρυθμιζόμενη οροφή μέχρι την τιμή στη χονδρική αγορά, την ανακτούμε στη βάση και την οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ουσιαστικά, αυτό επιστρέφει πίσω, μέσα από τις επιδοτήσεις που κάνουμε, απευθείας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών -είτε είναι νοικοκυριά, είτε είναι επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, και μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν που βάζουμε και στην τιμή λιανικής, ερχόμαστε και απορροφούμε το 85% της αύξησης για τα νοικοκυριά, οριζόντια, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, είτε για κύριες, είτε για μη κύριες κατοικίες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ