Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και μέτρα για επάρκεια σε φυσικό αέριο

Φωτό αρχείου

Και τις δύο πλευρές της ενεργειακής κρίσης που πλήττει και την Ελλάδα, την αύξηση των τιμών και την ενεργειακή ασφάλεια, στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο των ΑΠΕ που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι καθώς οξύνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, οι συνθήκες επιδεινώνονται τόσο για τις τιμές ενέργειας όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια, ειδικά ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Ολα τα κράτη της Ευρώπης επεξεργάζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης που περιλαμβάνουν από την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ορυκτών καυσίμων μέχρι τη μείωση της κατανάλωσης, ακόμη και υποχρεωτικά.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Γερμανία

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει στην Ευρώπη είναι το οριακό σημείο που παραμένουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία, παρά τις επιπλέον προμήθειες που κατάφεραν να διασφαλιστούν από τις αρχές, προκειμένου να μειωθεί το κενό που δημιούργησε η δραστική περικοπή των ροών από την ρωσική Gazprom.

Σύμφωνα με την αρμόδια εποπτική αρχή ενέργειας δικτύου Bundesnetzagentur, τα αποθέματα το Σάββατο αυξήθηκαν ελαφρά στο 56,67%, ένα επίπεδο που ορίζεται ως «οριακό», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επαναλάβει την έκκληση της προς βιομηχανίες και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση αερίου στο λιγότερο δυνατό.

Για την ώρα η αγορά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, όμως υπάρχει εύλογη ανησυχία για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, τα οποία θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά μέσα στις δώδεκα εβδομάδες που απομένουν πριν την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων που βέβαια θα οδηγήσει σε νέο ράλι στις τιμές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur, Κλάους Μιούλερ με δηλώσεις του, ακόμη και αν τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας γεμίσουν πλήρως σε ποσοστό 100%, ουσιαστικά θα είναι ικανά να καλύψουν τις εθνικές ανάγκες για μόλις 2,5 μήνες! (αν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τελείως τις στρόφιγγες).

Στο πλαίσιο αυτό στόχος των κρατών μελών είναι να έχουν γεμίσει τις αποθήκες αερίου κατά 80% το Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση LNG και αερίου όσο πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο και επομένως και οι τιμές.

Πλαφόν στο ενεργειακό κόστος

Με αύξηση των επιδοτήσεων επιδιώκει η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 122 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Ουσιαστικά, διευρύνει τις πηγές εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προσθέτοντας και τους παραγωγούς ενέργειας.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται όχι με το σύνολο της Οριακής Τιμής Συστήματος, αλλά με μέρος αυτής, δηλαδή με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους, αλλά η απόφαση που θα προσδιορίζει το ύψος των αποζημιώσεων θα καθορίσει τόσο το ύψος της αύξησης των επιδοτήσεων όσο και το πόσο θα μειώσουν τα κέρδη τους οι παραγωγοί.

Ενεργειακή ασφάλεια

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αύξηση της δυνατότητα αποθήκευσης που διαθέτει με την επέκταση της δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, και η εξασφάλιση των συνθηκών ώστε να πραγματοποιηθούν αγορές αερίου σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι συνήθως.

Στο άρθρο 116, προβλέπεται η μίσθωση για έως 12 μήνες από τον ΔΕΣΦΑ πλοίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα για την αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας των εγκαταστάσεων με αφετηρία τον Ιούλιο του 2022. Στόχος είναι να θωρακιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο έως και τον Ιούνιο του 2023, ενώ με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα παράτασης της μίσθωσης του δεξαμενόπλοιου από την ΡΑΕ για διάστημα έως 6 μήνες.

Αναφορικά με το κόστος της μίσθωσης, σημειώνεται ότι με απόφαση της ΡΑΕ, κατόπιν τεκμηρίωσης από τον ΔΕΣΦΑ, ως προς τον εύλογο και ανταποδοτικό χαρακτήρα του κόστους μίσθωσης, το σχετικό κόστος εγκρίνεται και ανακτάται από τον Διαχειριστή μέσω του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Eπίσης το άρθρο 121 επιδιώκεται η κάλυψη έκτακτων αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2022.

Ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ, δύναται, κατόπιν διερεύνησης με τους Προμηθευτές φυσικού αερίου ή πρόσκλησης, να αναθέτει σε προμηθευτή φυσικού αερίου την παράδοση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ