Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Η εξάρτηση από τη Ρωσία καθορίζει τους... ελιγμούς για την πληρωμή σε ρούβλια

Αν και το μπαλάκι της απόφασης για πληρωμή σε ρούβλια πηγαίνει από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες, αυτό που τελικά καθορίζει τις αποφάσεις είναι η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης που δεν μπορεί να σταματήσει εδώ και τώρα.

Έτσι, αν και η απόφαση της Βουλγαρίας και της Πολωνίας να μην πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ρούβλια επανέφερε τη συζήτηση στην Ευρώπη, το ζήτημα δεν τίθεται πιεστικά και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αφήνονται να αποφασίσουν κατά το δοκούν. Ακόμη και αν πολιτικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει τοποθετηθεί και αντιτίθεται στον εκβιασμό του Πούτιν, η Κομισιόν δεν δεσμεύει τις χώρες της Ευρώπης και τις εταιρείες τους σε μια κοινή αυστηρή γραμμή.

Προτεραιότητα η ενεργειακή επάρκεια

Εξάλλου προτεραιότητα είναι η ενεργειακή επάρκεια και να αποφευχθούν οι ακραίες συνθήκες για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους ευρωπαίους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση Πούτιν να απαιτήσει πληρωμές σε ρούβλια, εκτός από την όποια ενίσχυση στο νόμισμά του, πέτυχε να αναδείξει την ευρωπαϊκή αδυναμία να κόψει άμεσα τον ομφάλιο λώρο με τη Ρωσία.

Το... μπαλάκι στις εταιρείες για την πληρωμή

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να υπαγορεύσει στις τρεις εταιρείες που διατηρούν συμβάσεις με την Gazprom (ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κοπελούζος και Mytilineos) τι πρέπει να κάνουν για τις πληρωμές που θα πραγματοποιήσουν στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει από τις τρεις εταιρείες να την ενημερώσουν για τις προθέσεις τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα 24ωρο μετά το στοπ της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία, το Bloomberg μετέδιδε ότι δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank και τέσσερις εξ αυτών (χωρίς να κατονομάζονται) έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές με ρούβλια.

Μόνο μακροπρόθεσμη η ευρωπαϊκή απάντηση

Η ευρωπαϊκή απάντηση στη Ρωσία μπορεί να είναι μόνο μακροπρόθεσμη και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν.

«Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μάς υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ανέφερε, τέλος η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένου αερίου (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους», πρόσθεσε η ίδια. Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.

Γιατί κλείνει η στρόφιγγα προς Πολωνία και Βουλγαρία

Σε αντίθεση με τη μη δεσμευτική στάση της Ευρώπης, η Πολωνία και η Βουλγαρία επέλεξαν να αρνηθούν τις πληρωμές σε ρούβλια. Πηγές, τονίζουν ότι η Πολωνία μπορεί να το κάνει αυτό γιατί δεν έχει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη ενώ η Βουλγαρία μπορεί να στηριχτεί στην Ελλάδα.

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε προχθές ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ