Εναλλακτικές οδούς μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως του Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου αλλά και Κύπρου, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο εξέτασαν χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τις ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου.
Στο τραπέζι βρίσκονται δυο εναλλακτικά σχέδια για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω Αιγύπτου και μέσω Κύπρου με τα δεξαμενόπλοια LNG να αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση την μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Έτσι ο σταθμός επανεριοποίησης της Ρεβυθούσας όπως και τα FSRU που ετοιμάζονται στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο θα γίνουν διαμετακομιστικοί κόμβοι μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Μεταφορά ισραηλινού αερίου μέσω Αιγύπτου
Η πρώτη οδός προβλέπει την εξέταση του ενδεχομένου μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος.
Με αυτή την οδό το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται:
- από το Ισραήλ στην Αίγυπτο μέσω της υπάρχουσας διασύνδεσης των ενεργειακών δικτύων Ισραήλ – Αιγύπτου.
- Εκεί θα υγροποιείται, θα φορτώνεται σε πλοία μεταφοράς LNG
- για να μεταφερθεί στην Ελλάδα και ακολούθως στην Ευρώπη.
Ρόλο - κλειδί στην Κύπρο
Στην χθεσινή τριμερή σύνοδο, όμως, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ όπως το κοίτασμα Καρίς με το σχέδιο να προβλέπει:
- αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο,
- υγροποίησή του στην Κύπρο,
- μεταφορά με δεξαμενόπλοια LNG στην Ελλάδα και
- διοχέτευσή του στην Ευρώπη.
Την χθεσινή τριμερή των υπουργών Ενέργειας πλαισίωσαν συναντήσεις μεταξύ ενεργειακών εταιρειών των τριών κρατών και στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς, του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και της Energean Μαθιός Ρήγας.
Η Energean έχει μισθώσει θαλάσσιες παραχωρήσεις στην ισραηλινή ΑΟΖ και το φθινόπωρο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς. Μαζί με το Βόρειο Καρίς οι εκτιμώμενες ποσότητες των δύο κοιτασμάτων ανέρχονται στα 100 δις. κυβικά μέτρα.
Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης παρουσιάστηκε σχέδιο για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ προς την Κύπρο. Εκεί σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου ώστε το αέριο να μεταφορτώνεται σε δεξαμενόπλοια και να μεταφέρεται στην Ελλάδα.
Και ο East Med στο τραπέζι
Στο τραπέζι της τριμερούς βρέθηκε και το έργο του αγωγού EastMed, με τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά να αναφέρουν πως επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Ελλάδας στον EastMed στο τραπέζι της Συνόδου. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έβαλε «πάγο» στο πρότζεκτ λέγοντας πως απομακρυνόμαστε από έναν ακριβό αγωγό στον βυθό της θάλασσας.
Ταυτόχρονα στο τραπέζι μπήκε και το πρότζεκτ EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Με τις ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο συζητήσαμε τρόπους για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.
Συζητήσαμε για τα εμβληματικά έργα που προωθούμε στην περιοχή τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας. Όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αιγύπτου και την κατασκευή νέου σταθμού LNG στην Κύπρο.
Τα έργα αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!