Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Ετοιμο το CCGT της Mytilineos - Το 2023 ο τερματικός σταθμός FSRU Αλεξανδρούπολης

Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos, ισχύος 826 MW, συνεισφέροντας στην επάρκεια του ενεργειακού συστήματος.

Αυτό ανακοίνωσε ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της εταιρείας, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Θα είναι το πιο αποδοτικό CCGT όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και έτσι σε μια περίοδο ένδειας φυσικού αερίου, θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης» τόνισε.

Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον κ Μπενρουμπή, αρχίζει να χάνει την καλή φήμη του ως μεταβατικό καύσιμο, λόγω κόστους και όχι λόγω έλλειψης. «Ο φόβος κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές και οδηγεί τις τιμές ψηλά. Οι αγορές λειτουργούν με τον φόβο και την πληρώνει ο καταναλωτής. Ο άνθρακας και ο λιγνίτης ξαναζωντανεύουν, χωρίς να συνοδεύονται από μείωση της τιμής τους, ενώ η πυρηνική ενέργεια γίνεται αποδεκτή και από φωνές που την απέρριπταν έως τώρα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις συνέπειες από την ουκρανική κρίση επισήμανε ότι έχει δημιουργήσει ανωμαλίες τις οποίες κανείς δεν προέβλεψε και δεν προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει. Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να αναζητούν πλέον ελεγχόμενες πηγές ενέργειας, οι αποφάσεις για επενδύσεις να μην στηρίζονται απόλυτα σε οικονομικά δεδομένα, να υπάρχει υψηλό κόστος μεταφοράς αερίου, καθώς αέριο εισάγεται και από μακρινές χώρες (πχ. Μαλαισία) , οι αποφάσεις για την ασφάλεια της τροφοδοσίας να είναι πιο σημαντικές από την τιμή του αερίου.

Ο κ. Μπενρουμπή προέβλεψε τέλος ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα πριμοδοτηθεί στο επόμενο διάστημα λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, ενώ υποστήριξε πως τα έργα ΑΠΕ δεν προχωρούν καθώς έχουν μπλοκάρει.

Τον Νοέμβριο του 2023 το FSRU της Gastrade

Στο ίδιο πάνελ ο Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής της Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου, ανακοίνωσε για τον τερματικό σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης ότι το καράβι θα εγκατασταθεί στο λιμάνι το Νοέμβριο του 2023. Για το δεύτερο τερματικό που σχεδιάζεται, ανέφερε ότι η ιδέα είναι να διπλασιαστεί η ποσότητα με ορίζοντα υλοποίησης τα μέσα του 2024.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι να ανοίξει ο διάδρομος για την ενίσχυση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη στα επόμενα δύο χρόνια. «Να ανοίξουμε τον διάδρομο και πιο βόρεια, για να μπορούμε να εφοδιάζουμε και την Ουκρανία», είπε.

«Η πιθανότητα διακοπής φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μπροστά μας», συμπλήρωσε. Το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη (24%) και συνεπώς για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (που αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της Ευρώπης, θα χρειαστεί και το φυσικό αέριο αλλά και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει. Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην δια-συνδεσιμότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την μεταφορά φυσικού αερίου».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου. 

Σε 3-4 χρόνια οι πρώτες γεωτρήσεις

Την πεποίθηση ότι σε 3- 4 χρόνια μπορούμε να έχουμε τις πρώτες γεωτρήσεις στην ελληνική επικράτεια εξέφρασε από την πλευρά του ο Άρης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Η ΕΔΕΥ θα συνεχίσει, είπε ο ίδιος, να εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, καθώς οι αναλύσεις δείχνουν πως μπορεί να
έχουμε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

«Αυτό θα το κάνουμε εκτός από τους υφιστάμενους επενδυτές πιθανόν και με νέους», ανέφερε ο κ. Στεφάτος, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλους παίκτες του εξωτερικού στον τομέα του upstream. «Μεγάλες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, υπάρχει ενδιαφέρον στη διεθνή αγορά, είμαστε σε επαφή και θα συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί τους», εξήγησε.

«Η κρίση είναι μία ευκαιρία για διδάγματα για την χώρα μας, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συνέπειες σε βάθος χρόνου, να μην ανέχεται πλέον τα κενά μεταξύ ζήτησης και τροφοδοσίας, να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή σωστών προτύπων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος». Συμπλήρωσε ότι όλες οι πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες σε αυτή την μεταβατική περίοδο που βιώνουμε και ότι η Ελλάδα -που διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό ΑΠΕ- πρέπει να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ