Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην επόμενη μέρα για την ενέργεια μετά τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση στοχεύει η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τη χώρα ένα hub εισαγωγής LNG.
Τα σχέδιο είναι με αμερικανικά κεφάλαια να δημιουργηθούν υποδομές που θα υποδέχονται το αμερικανικό LNG και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί μια στρατηγική ώστε η Ελλάδα να γίνει πηγή εισόδου του αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και να προμηθεύει τα Βαλκάνια και την Ευρώπη εξασφαλίζοντας την ενεργειακή της ασφάλεια.
Δεύτερος πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη
Την ανακοίνωση για το δεύτερο πλωτό σταθμό αεριοποίησης LNG έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση της Gastrade, η οποία κατέθεσε χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).
Το νέο έργο, «ΑΣΦΑ Θράκης», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, και το δεύτερο FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) όπως και το πρώτο και θα μπορεί να παραδίδει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.
Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας.
Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης» για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση και τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (Ιδρύτρια Μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ, με 20% ο καθένας.
Ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο
Εκτός από το LNG ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο. Όπως υποστήριξε, πλέον η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης αποκτά και γεωπολιτκά χαρακτηριστικά. «Θέλουμε γρήγορη διείσδυση ΑΠΕ, θέλουμε μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, όμως θα χρειαστούμε αέριο τις επόμενες δεκαετίες, άρα θα εισάγουμε περισσότερο LNG, για αυτό και μίλησα για έναν δεύτερο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη».
«Γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο, θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις συμπεριλαμβανομένου του East Med, εφόσον είναι βιώσιμος», σχολίασε. Βραχυπρόθεσμα, ο γρηγορότερος τρόπος είναι μέσω του LNG από την Αίγυπτο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πέραν του αερίου, σημαντικό έργο υποδομής χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση που προωθείται με την Αίγυπτο ώστε να εισάγεται και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Η όποια διασύνδεση με την Αίγυπτο θα «πατάει» στη διακρατική συμφωνία για την ΑΟΖ.
Το 2023 το πρώτο FSRU Αλεξανδρούπολης
Το πρώτο FSRU Αλεξανδρούπολης θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το καλοκαίρι με στόχο να λειτουργήσει το 2023. Έχει συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.
Θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της πόλης και θα αποτελείται από:
- την «FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ. ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, και
- από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ. (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ. και χερσαίος αγωγός 4 χλμ.).