Η αγωνία για το ρεύμα ήρθε μαζί με τη μεγάλη χιονόπτωση καθώς περιοχές σε όλη την Ελλάδα και την Αττική από χθες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος.
Τα προβλήματα του εναέριου δικτύου ρεύματος αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά, με δεκάδες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
Η επάρκεια του συστήματος δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά οι συνεχείς βλάβες, λόγω πτώσεων δέντρων.
Ειδικότερα η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στο Δίκτυο στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ραφήνας, Ν,Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη καθώς και σε τμήματα της Κηφισιάς, Ν,Ηρακλείου και Ψυχικού και Γραμματικού, Διονύσου, Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου, Ν.Φιλαδέλφειας, Βριλησσίων και Χαλανδρίου.
Στην Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών τα συνεργεία προσπαθούν μέχρι αυτή την ώρα να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο Δίκτυο σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.
Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ όλο το ανθρώπινο δυναμικό του βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο από την κακοκαιρία «Ελπίς»
Τέλος τονίστηκε από το ΔΕΔΔΗΕ ότι όσοι πολίτες αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000, μπορούν να επικοινωνούν με το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 και 211 1900 500.
Η ζήτηση ανέβηκε στα 8.926 ΜW, αλλά το σύστημα άντεξε με περιορισμένες διακοπές. Η παραγωγή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, στις 20.00, ήταν στα 8.203 MW. Το φυσικό αέριο είχε τη μερίδα του λέοντος στο 46%, οι ΑΠΕ ακολούθησαν με 27%, τα υδροηλεκτρικά στο 17% και ο λιγνίτης στο 10%, με τις εισαγωγές μόλις στα 374 MW.
Η ΡΑΕ με κάθε τρόπο θα προασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών»
Προτεραιότητά μας ο καταναλωτής. Δεν χαρίζουμε χρήματα των καταναλωτών στους Διαχειριστές, «η ΡΑΕ με κάθε τρόπο θα προασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών», είπε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, απευθυνόμενος σε παραγωγούς, προμηθευτές ρεύματος, αλλά και τους Διαχειριστές του συστήματος.
Ο κ. Δαγούμας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε κυρώσεις σε 5 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε διαχειριστές και ότι έχει καλέσει σε ακρόαση 12 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2021.
Η σύναψη και η τήρηση συμφωνιών διακανονισμού θα προσμετρηθεί θετικά ως προς την τελική επιβολή κυρώσεων, σημείωσε.
Τι είπε για προμηθευτές
Η Ρυθμιστική Αρχή προχωρά σε ελέγχους στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου προκειμένου να διαπιστώσει αν περνούν στα τελικά τιμολόγια οι επιδοτήσεις της πολιτείας. Τόνισε, επίσης, ότι καμία παραβίαση και αθέμιτη συμπεριφορά προμηθευτή σε βάρος των καταναλωτών δεν θα γίνει δεκτή και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Επίσης, ερευνά τη θέσπιση του ενεργειακού διαμεσολαβητή, προκειμένου οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αυτόν για την επίλυση διαφορών με τους προμηθευτές ενέργειας. Εξετάζεται να είναι μια αποκλειστικά ONLINE Εφαρμογή όπως το MyRAE.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ στοχεύει σε περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση του προμηθευτή/διαχειριστή σε ένα παράπονο, τότε πρακτικά έχει 2 επιλογές:
- Καταγγελία στη ΡΑΕ για θέματα όμως αμιγώς ρυθμιστικά, π.χ. παραβίαση άρθρου του Κώδικα Προμήθειας (όχι αστικών διαφορών)
- Διευθέτηση αστικής διαφοράς σε δικαστήρια/διαμεσολάβηση.
Διερευνάται η θεσμοθέτηση Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, όπου ένας καταναλωτής θα μπορεί (χωρίς κόστος) να προσφύγει για επίλυση διαφοράς.
Κρίσιμα θέματα προς διερεύνηση είναι:
- Το κόστος για τη λειτουργία του Διαμεσολαβητή (και η κάλυψη του).
- Η εθελοντική συμμετοχή των Προμηθευτών και Διαχειριστών.
Σε ό,τι αφορά τα νέα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος, σημείωσε ότι θα είναι έτοιμα σε 2 μήνες. Στα νέα έντυπα, υπενθυμίζεται, ότι θα περιλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για το αν ένα τιμολόγιο είναι σταθερό, κυμαινόμενο με όριο ή χωρίς όριο.
Η ΡΑΕ, σημείωσε ο κ. Δαγούμας, διερευνά τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς σε μεγάλο βάθος με στόχο να διερευνηθεί αν υφίστανται αντιανταγωνιστικές πρακτικές.
Τιμές ενέργειας
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέδωσε τις υψηλές τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά και στο μείγμα καυσίμου, όπου το φυσικό αέριο καλύπτει το 45% των αναγκών, ενώ προέβλεψε πως η ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό ως τον Απρίλιο και πλήρως από το 2023. Χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση ως αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της προμήθειας του φυσικού αερίου.
Για την προοπτική και τη μελλοντική πορεία των τιμών ενέργειας σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση τιμών φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2022 και μεγαλύτερη το 2023. Η κατάσταση, όμως, είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, δημιουργώντας επισφάλεια για ασφαλείς προβλέψεις.
Διαχειριστές
Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στην αυξημένη εποπτεία της αγοράς όσον αφορά τους Διαχειριστές, «κόβοντάς» τους δαπάνες, οι οποίες δεν τεκμηριώνονται.
Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε αποικία, τα WACC πρέπει να αντιπροσωπεύουν τεχνοκρατικά στοιχεία. Δεν χαρίζουμε χρήματα των καταναλωτών στους διαχειριστές».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!