Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η σύμπραξη ΔΕΗ-Motor Oil στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Διαβατήριο στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος εξασφαλίζουν ΔΕΗ και Motor Oil με τη σύμπραξη που ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Από τη μια η ΔΕΗ εξασφαλίζει την επέκτασή της στο πιο δημοφιλές εναλλακτικό καύσιμο, στο υδρογόνο και από την άλλη η Motor Oil διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων της για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του μεγαλύτερου παραγωγού πράσινης ενέργειας.

Η μονάδα ηλεκτρόλυσης σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Motor Oil και η ΔΕΗ θα αναπτύξει νέα φωτοβολταϊκά έργα για την υποστήριξη του project. Η ισχύς των έργων και η παραγωγική δυναμικότητα υδρογόνου και επομένως και το ύψος της επένδυσης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταρτιστεί το business plan.

Αν και προς το παρόν η συμφωνία, είναι σε πρώιμη φάση και η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας, οι δύο εταιρείες μπαίνουν σε μια φάση συνεργασίας για την προετοιμασία του Business Plan και την ίδρυση της κοινής εταιρείας.

Η συμμετοχή της Motor Oil στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%.

Η κοινοπραξία θα έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

Εν αναμονή τεχνολογικών εξελίξεων

Το πράσινο υδρογόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη. Ωστόσο είναι κρίσιμος ο ρόλος των τεχνολογικών εξελίξεων προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής του.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μελέτης της Κομισιόν, το σταθμισμένο κόστος του υδρογόνου υπολογίζεται από 115 έως 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα υδρογόνου και περιλαμβάνει τα κόστη παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης και διάθεσης. Μόνο το κόστος παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 69 και 130 ευρώ / MWh.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Στρατηγικής της ΕΕ, στην πρώτη φάση (2020-2024) πρέπει να εγκατασταθούν τουλάχιστον 6 GW ανανεώσιμου υδρογόνου (ηλεκτρολύτες), ώστε να παραχθούν 1 εκατ. τόνοι υδρογόνου -όταν στις αρχές του 2021 μόλις περίπου 1GW είχε εγκατασταθεί στην ΕΕ, ενώ έως το 2030 θα πρέπει να εγκατασταθούν τουλάχιστον 40 GW για την παραγωγή έως 10 εκατ. τόνων υδρογόνου.

Συνολικά έως το 2050 οι επενδύσεις για ανανεώσιμο υδρογόνο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μεταξύ 180 και 470 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα