Με στόχο τη λειτουργία 300 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών ως το 2025 προετοιμάζει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο η Intrakat, και θα το ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ΑΠΕ αποτελούν κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης του ομίλου Ιντρακόμ για την επόμενη τριετία και γι' αυτό ενισχύει συστηματικά το χαρτοφυλάκιό της με νέες άδειες. Στα σχέδια του ομίλου είναι και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αλλά και η δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού ενεργειακού hub στην περιοχή της Θήβας, μέσω του οποίου θα συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο σταθμοί ΑΠΕ της ευρύτερης περιοχής, συνολικής δυναμικότητας περί τα 2GW.
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να τεθεί σε λειτουργία το αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW, το οποίο έχει εξασφαλίσει 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ.
Ήδη αιολικά πάρκα ισχύος 98 MW είναι ώριμα έργα που έχουν εξασφαλίσει 20ετείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμών ΡΑΕ και θα υλοποιηθούν εντός τριετίας.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή και ξεκινά η λειτουργία του αιολικού πάρκου «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW. Επιπλέον, 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με σταθερή τιμή πώλησης μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ έχουν εξασφαλίσει και δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 78 MW, και συγκεκριμένα το αιολικό πάρκο «Κάρκαρος» ισχύος 36 MW και το αιολικό πάρκο «Ζυγουρολίβαδο» ισχύος 42 MW, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία.
Η κατασκευή των δύο αυτών αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023 το αιολικό πάρκο «Κάρκαρος» και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 το αιολικό πάρκο «Ζυγουρολίβαδο».
Χαρτοφυλάκιο έργων 2,5 GW
Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιό της, η Intrakat διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW, ενώ ακόμη 1 GW είναι σε πρώιμη φάση αδειοδότησης (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 υπάρχουν έργα 400 MW, καθώς και άλλα 600 MW για το διάστημα μετά το 2024).
Διαθέτει και άδειες αποθήκευσης 496,6 MW, αλλά και 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, που αποτελεί την πρώτη δέσμη αδειών αποθήκευσης.
Aιολικά πάρκα ισχύος 320 MW ολοκληρώνουν την αδειοδοτική τους διαδικασία τη διετία 2022-2023 και σταδιακά θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία. Από αυτά, 77 MW είναι προχωρημένης ωριμότητας, έχουν ήδη ολοκληρώσει την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και έχουν εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Κατά συνέπεια έχουν τη δυνατότητα και θα συμμετάσχουν στον αμέσως επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ για να εξασφαλίσουν σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.
Τέλος, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 700 MW έχουν ήδη λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ και βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης ενεργειακών μετρήσεων και των απαραίτητων μελετών για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.
To energy hub
Στα σχέδια του ομίλου είναι και η δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού ενεργειακού hub στην περιοχή της Θήβας, μέσω του οποίου θα συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο σταθμοί ΑΠΕ της ευρύτερης περιοχής, συνολικής δυναμικότητας περί τα 2 GW.
To energy hub θα περιλαμβάνει:
- Υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/400kv.
- Γραμμές μεταφοράς που θα συνδέουν τον υποσταθμό με το δίκτυο υπερυψηλής τάσης.
- Σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως μέσω συσσωρευτών, αλλά και μέσω υδρογόνου.
Ας σημειωθεί ότι για την παραγωγή υδρογόνου αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι η θέση εγκατάστασης του ενεργειακού hub βρίσκεται κοντά στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!