Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου υπέγραψε σήμερα στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:
- Την εμπορία LNG.
- Την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου.
- Την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.
Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας κάνουν κατ αρχήν λόγο για ένα έργο επικουρικό και όχι ανταγωνιστικό στον East Med, που είναι πιθανό να αποτελέσει κομμάτι του East Med - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει και ανεξάρτητα από τον East Med. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι από τις σχετικές ομάδες εργασίας, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες κ.ο.κ.
Στρατηγικής σημασίας και πιο άμεσης εφαρμογής είναι η συμφωνία για εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στόχος της Ελλάδας είναι να πετύχει την διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις τιμές αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Το αιγυπτιακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρχεται στην Ελλάδα μέσω πλοίων από τη Δαμιέτη και το Ιντκού της Αιγύπτου, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχοι τερματικοί σταθμοί LNG. Το φυσικό αέριο έχει αναγνωριστεί πως θα είναι το βασικό καύσιμο μετάβασης στην πράσινη εποχή και στις ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται πως στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστεί το νέο τερματικό με FSRU, δηλαδή πλωτός τερματικός σταθμός φυσικού αερίου. Στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί - όπως δήλωσε και ο κ. Σκρέκας - σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. «Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας.
Η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El – Sisi και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.
Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU, αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.
Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP 26), καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων.
Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!