Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καμπανάκι για επάρκεια ρεύματος το χειμώνα – Αναγκαία η λειτουργία όλων των μονάδων

Πηγή: Eirokinissi

Οι δυνατότητες κάλυψης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια τους δύσκολους μήνες του χειμώνα (Δεκέμβριος 2021-Φεβρουάριιος 2022), ανάγονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης σε κορυφαίο στοίχημα για τη χώρα μας.

Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ ζητά επιτακτικά μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου ενόψει της αυξημένης ζήτησης ρεύματος, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο Διαχειριστής ζητά όλες οι μονάδες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και με τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμων λόγω πιθανής αυξημένης ζήτησης το χειμώνα.

Η ΔΕΗ γυρίζει σελίδα: Υπερψηφίστηκε η ΑΜΚ και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Στάσσης: 1 δισ. ευρώ η μείωση των χρεών της ΔΕΗ την τελευταία διετία

Διαμόρφωση ζήτησης και δυνατότητες παραγωγής

Σε συνθήκες βαρύ χειμώνα οι εκτιμήσεις είναι ότι απαιτείται μέγιστη ισχύς 8,8-9,5 GW και μέγιστη ημερήσια ενέργεια 180-190 GWh, ώστε να καλυφθεί χωρίς προβλήματα η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας.

Με δεδομένη, λοιπόν, την εκτιμώμενη ζήτηση, για να έχουμε επάρκεια απαιτούνται οι εξής διαθεσιμότητες ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:

  1. Λιγνιτικές μονάδες: Είναι απαραίτητη η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες μονάδες. Για όλη την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, 7 λιγνιτικές μονάδες παραγωγικής ισχύος 1.800 MW (Αγ. Δημήτριος 1-2-3-4-5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4) θα πρέπει να είναι διαθέσιμες, λαμβάνοντας υπόψη και τη μονάδα Αγ. Δημητρίου 5, η οποία αναμένεται να μπει στο Σύστημα στο τέλος του έτους. Η μονάδα Μεγαλόπολη 3 θα είναι διαθέσιμη για λειτουργία από το 2022, ωστόσο,  με μέγιστο όριο τις 120 ώρες ετησίως, όπως είναι γνωστό.
  2. Μονάδες φυσικού αερίου: Επίσης θα είναι απαραίτητη η παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου, με αθροιστική ισχύ περίπου 4.400 MW. 
  3. Υδροηλεκτρικά: Αν και το απόθεμα των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών μονάδων ανέρχεται σε περίπου 1.550 GWh, σε παρόμοια, δηλαδή, επίπεδα με το 2020, βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας.
  4. Διεθνείς διασυνδέσεις: Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϊόν αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το εάν η Ελλάδα θα είναι εισαγωγική ή εξαγωγική αγορά για την επίμαχη περίοδο του χειμώνα. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί συχνά διαστήματα σημαντικών εξαγωγών, κάτι που εύλογα προκαλεί «πονοκέφαλο» σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της επάρκειας τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών

Η κούρσα των τιμών στην αγορά ενέργειας συνεχίζεται, χωρίς να φαίνονται σημάδια ομαλοποίησης, τουλάχιστον, μέχρι τους χειμερινούς μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα