Είμαστε στην εποχή του φυσικού αερίου και τα επόμενα 30 χρόνια θα πρωταγωνιστήσει στο ενεργειακό μείγμα, σημείωσε ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Σχετικά με το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι η σημερινή συγκυρία -με τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη να έχουν αυξηθεί κατά 250% από τις αρχές του χρόνου- επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο του τα επόμενα χρόνια (αν όχι δεκαετίες) ως καυσίμου-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την Ελλάδα να αποκτήσει σαφήνεια για τα δικά της δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου.
«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει -συνέχισε ο κ. Στεφάτος- είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι μελέτες μας (που έχουν βασιστεί στα αρχικά ευρήματα των εταιρειών-παραχωρησιούχων των οικοπέδων) δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ. Με τις σημερινές τιμές ενέργειας, αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση, με βάση τις τιμές αερίου στα 50-60 ευρώ».
►Φυσικό αέριο: Νέα μεγάλη αύξηση τιμών καθώς δεν αυξήθηκε η προσφορά
►Κομισιόν για φυσικό αέριο: Ξεχάστε τις χαμηλές τιμές του παρελθόντος
Οπως είπε ο κ. Στεφάτος, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναδειχθούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Ελλάδα από την «κεφαλαιοποίηση» (monetization) των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της. Και τούτο διότι η ανάπτυξη του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση σημαντικών οικονομικών και γεωστρατηγικών ευκαιριών, σημείωσε.
Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης των επενδύσεων εξόρυξης αερίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι είναι το πλεόνασμα για την οικονομία, η μείωση των δαπανηρών εισαγωγών, η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, η θεμελίωση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.
Συνέργειες και νέες ευκαιρίες
Σχετικά με τις διεθνείς τάσεις για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάτος σημείωσε ότι οι μεγάλοι όμιλοι διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους, αναπτύσσοντας ΑΠΕ και νέες τεχνολογίες, όπως υδρογόνο και δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας ταυτόχρονα την έμφαση που δίνουν στο φυσικό αέριο.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει σημαντικές συνέργειες με πολλές από τις τεχνολογίες αυτές. Αναφέρω ενδεικτικά ότι το 60% της τεχνογνωσίας που χρησιμοποιείται για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προέρχεται από τις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί και να μεταφερθεί αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μια μοναδική ευκαιρία να αποκομίσουν οφέλη από τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τοποθετούμενοι παράλληλα στην ανάπτυξη των νέων, πράσινων τεχνολογιών του μέλλοντος».
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Οσο για το επόμενο βήμα της ΕΔΕΥ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να στηρίξουμε τους επενδυτές για να προχωρήσουν τις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες, ώστε να καταλάβουμε πού βρίσκονται τα αποθέματα φυσικού αερίου και τι αξία έχουν, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να λάβουμε τις βέλτιστες αποφάσεις για την αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών».
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στον κλάδο υδρογονανθράκων, ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι την τρέχουσα κρίση, η ΕΕ είχε μια σαφή στρατηγική που δεν ήταν φιλική προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θεωρώ, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περιθώρια αναπροσαρμογής προς πιο φιλικό περιβάλλον για το φυσικό αέριο. Εμείς πρέπει να ζητήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την αναπροσαρμογή γιατί είναι προς το κοινό και εθνικό συμφέρον. Η ΕΔΕΥ πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία μέσα στην Ευρώπη για παράλληλη υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο, σε αρμονία μεταξύ τους», κατέληξε ο κ. Στεφάτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!