Κεντρικός θα είναι ο ρόλος του ενεργειακού κλάδου στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξης της οικονομίας το 2021. Τόσο η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στον κλάδο θα προσελκύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων στη χώρα, τα επόμενα χρόνια, με αφετηρία το νέο έτος.
Ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να δώσει ώθηση σε όλη την Ελληνική Οικονομία με τις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των νέων τεχνολογιών στις μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας, στο υδρογόνο και στα υβριδικά έργα. Επίσης καθοριστικές για το μέλλον επενδύσεις θα γίνουν στον τομέα του φυσικού αερίου, με τα νέα γεωπολιτικής σημασίας έργα όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και τις Αποθήκες Ν. Καβάλας.
Πέρα όμως από το επενδυτικό ρεύμα και την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα λάβει ο κλάδος της ενέργειας, το 2021 σηματοδοτεί μια νέα εποχή, με νέα πεδία επιχειρηματικού ανταγωνισμού και νέες ευκαιρίες.
Την ίδια στιγμή ξεκινά μια εποχή αλλαγής των ισορροπιών στις επιμέρους αγορές, τόσο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κλάδος παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, διέρχεται μεγάλων αλλαγών λόγω της μετάβασης στο target model και των κραδασμών που δημιούργησε. Το 2021 θα είναι μια χρονιά που θα δούμε πώς τελικά θα επηρεαστούν οι ισορροπίες στην αγορά και τα μερίδια μεταξύ των εταιρειών από αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Στο τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρώτη από τις επόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που έχουν ανακοινωθεί, η μονάδα της Mytilineos, συμπληρώνοντας τις ανάγκες που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση στο ισοζύγιο ενέργειας της χώρας.
Επίσης, το 2021 θα είναι η χρονιά των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, που με την ολοκλήρωσή τους επίσης θα αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς κάποιοι θα ενισχυθούν και η αγορά θα αλλάξει. Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα αλλάξει τα δεδομένα στην χονδρική φυσικού αερίου, η πώληση της ΛΑΡΚΟ θα φέρει την εξυγίανσή της μετά από πολλές δεκαετίες και την προοπτική αξιοποίησης της παραγωγής νικελίου σε μια ανοδική συγκυρία για το μέταλλο.
Στον κλάδο του φυσικού αερίου, εκτός από την πώληση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, τις εξελίξεις στην αγορά θα καθορίσει και η πορεία του διαγωνισμού για την Αποθήκη Αερίου Νότιας Καβάλας αλλά και η εκκίνηση, μετά από πολλά χρόνια σχεδίων, του πλωτού σταθμού FSRU Αλεξανδρούπολης.
Η πώληση που θα καθορίσει τις εξελίξεις
Θα προηγηθεί ωστόσο η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, μια ιδιωτικοποίηση που θα καθορίσει τόσο τις επενδύσεις στο δυναμικό κλάδο των δικτύων όσο και την οικονομική πορεία της ΔΕΗ που αναμένεται να στηρίξει κεφαλαιακά το επενδυτικό της πλάνο από τα έσοδα της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Η πορεία της ΔΕΗ το 2021 αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και για το σύνολο της αγοράς. Οχι μόνο λόγω του μεγέθους της και του τρόπου που επηρεάζει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου και την οικονομία ή λόγω του μεγάλου ιστορικού αποτυπώματός της στην ελληνική κοινωνία, αλλά και γιατί τα μεγάλα επενδυτικά της πλάνα θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην αγορά.
Η ΔΕΗ έχει πλέον εξυγιανθεί οικονομικά και από ζημιογόνος έγινε κερδοφόρα. Από εταιρεία που αντιμετώπιζε κίνδυνο επιβίωσης, σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές της στις αρχές του 2019, είναι σήμερα μια επιχείρηση που κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Από ουραγός στις ΑΠΕ, γίνεται ο μεγάλος επενδυτής του κλάδου διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά και ταυτόχρονα για το 2021 έχει σημαντικά σχέδια στην ανάπτυξη των δικτύων της. Τα σχέδια για ψηφιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου, επενδύοντας στην οπτική ίνα για να μπει στις τηλεπικοινωνίες, και αναπτύσσοντας την ηλεκτροκίνηση με δίκτυο φορτιστών, είναι τα επόμενα αναπτυξιακά της πλάνα που μαζί με τα σχέδια για δημιουργία νέων ΑΠΕ 2 GW τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξουν συνολικά την εταιρεία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!