Τα σημάδια τους στην αγορά προμηθευτών ενέργειας άρχισαν να αφήνουν οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής, πιέζοντας τις μικρότερες εταιρείες. Η ΡΑΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της, στοχεύει να αυξήσει τη διαφάνεια στην αγορά προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μπορούν οι καταναλωτές να καταλαβαίνουν ξεκάθαρα τις προσφορές των εταιρειών, και όποια αλλαγή κάνει στον τρόπο που διαμορφώνονται τα τιμολόγια να την κάνει από το 2022.
Όσον αφορά στην επίπτωση των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής στους προμηθευτές, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Δαγούμας, ανέφερε το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών. Όπως είπε, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς άλλαξε το καθεστώς και επιβάλλεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς τον ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ.
Κάποιες εταιρείες, σημείωσε, που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις εγγυητικές έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι υπάρχει η πίεση στην αγορά που οφείλεται στις διεθνείς αυξήσεις στις τιμές, και εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάρτιο οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Δαγούμας απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος τους, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε.
Στόχος της ΡΑΕ, τόνισε, είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό προσφέρει το εργαλείο σύγκρισης τιμών, το οποίο περιλαμβάνει 387 τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά και τη δυσκολία των καταναλωτών να γνωρίζουν τι πραγματικά προσφέρει η κάθε εταιρεία.
Αμείωτα τα παράπονα των καταναλωτών
Το πρόβλημα εξάλλου αποδεικνύεται και από το ότι τα παράπονα των καταναλωτών συνεχίζουν αμείωτα -100 αιτήματα παραπόνων είχαν κατατεθεί στην Αρχή μέχρι χθες- πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη παρέμβασης, στην κατεύθυνση δημιουργίας πλαισίου που θα επιτρέπει στον κάθε καταναλωτή να γνωρίζει πώς διαμορφώνεται η τιμή στο τιμολόγιο ρεύματος ή φυσικού αερίου που έχει επιλέξει.
Όσον αφορά τη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε για τις αλλαγές στον τρόπο που θα διαμορφώνονται τα τιμολόγια, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και νέα διαβούλευση για τη μορφή των τιμολογίων.
Όσο για τα είδη τιμολογίων, σημείωσε ότι όποια αλλαγή θα γίνει από το 2022, αφού ενημερωθούν οι εταιρείες και δοθεί χρόνος για να τις εφαρμόσουν. «Όλοι οι προμηθευτές έχουν τιμολόγια που τρέχουν και δεν θα παρέμβουμε σε αυτά», σημείωσε, εξηγώντας ότι θα μπουν χρονοδιαγράμματα για τις όποιες αλλαγές. Παράλληλα ωστόσο η ΡΑΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους για τα υφιστάμενα τιμολόγια.
Η ΡΑΕ, όπως είπε, προσανατολίζεται σε δύο είδη τιμολογίων: στα σταθερά τιμολόγια με ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα που θα κυμαίνεται σε συγκεκριμένο εύρος χωρίς ρήτρα αποχώρησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!