Μονόδρομος είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ για να έχουμε επάρκεια ενέργειας και χαμηλό ενεργειακό κόστος, τονίστηκε από τους ομιλητές του συνεδρίου της ΗΑΕΕ (Hellenic Association for Energy Economics) που ξεκίνησε χθες. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια, στρατηγική και οργάνωση για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις για τα 8-10 GW που χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια και να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και προβλήματα που σήμερα μπλοκάρουν τις διαδικασίες.
Όπως είπε ο Γιάννης Γιαρέντης, επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, η εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας θα αυξηθεί κατά 2 GW το 2022 και θα υλοποιηθούν 3.000 νέες συμβάσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Αναφέρθηκε στις σημαντικές θεσμικές αλλαγές, μετά τις βελτιώσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο, όπως το νέο χωροταξικό, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά.
Για τα διμερή συμβόλαια σημείωσε ότι θα είναι το καθεστώς της επόμενης μέρας και ο ΔΑΠΕΕΠ θα παίξει σημαντικό ρόλο, αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί την ομαλή εκτέλεσή τους.
«Χαοτικό καθεστώς αδειοδοτήσεων»
Ο Λουκάς Λαζαράκης, γενικός διευθυντής της Intrakat, αναφέρθηκε στο χαοτικό καθεστώς αδειοδοτήσεων, παρά τις σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που έκανε η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση είναι απολύτως εχθρικές οι υπηρεσίες προς τις ΑΠΕ και δεν εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική. «Διευθυντές και αξιωματούχοι σε καίριες θέσεις είναι αρνητές των ΑΠΕ και το υποστηρίζουν και δημόσια», είπε. «Θα χρειαστούμε πολλές ΑΠΕ και επομένως η Πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει την ανάπτυξή τους πολύ πιο εντατικά από ό,τι κάνει. Μεσοπρόθεσμα η ζήτηση ενέργειας θα αυξάνεται και πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίσει ότι θα καλύπτεται όλη αυτή η αύξηση της ζήτησης και θα προστατευθούν οι πολίτες από τις οικονομικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή».
Τόνισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να υπάρχει στρατηγική, να ξέρουμε το ενεργειακό μίγμα που θέλουμε και χρειαζόμαστε και να υπάρξει μια καθοδήγηση. Το δίκτυο δεν είναι ικανό να χωρέσει όλες τις επενδύσεις, σημείωσε, και πρέπει οι εταιρείες να γνωρίζουν πού θα αναπτυχθεί. «Πρέπει να γίνουν τα χωροταξικά και να αλλάξει το χαώδες αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει γιατί, παρότι υπάρχει η πρόθεση της Πολιτείας και βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο, δεν ακολουθείται από τις υπηρεσίες».
«Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη λύση»
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τόνισε ότι αν είχαμε κάνει όσα κάνουμε σήμερα για τις ανανεώσιμες πριν 10 χρόνια, δεν θα υπήρχε ούτε ενεργειακή κρίση, ούτε αυξημένες τιμές ρεύματος, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Όπως είπε, οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη λύση και ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να αυξήσει την παραγωγή στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ώστε να μειωθούν οι αθρόες εισαγωγές.
Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, είπε ότι σήμερα οι αυξημένες τιμές των ρύπων σε συνδυασμό με το πρόβλημα στο φυσικό αέριο οδηγούν στην ανάγκη να αναπτύξουμε γρήγορα πολύ μεγάλη ισχύ στις Ανανεώσιμες. Το Fit for 55 και η αύξηση των ευρωπαϊκών στόχων από 342 MW μέχρι το 2030 σε 600 MW ωθούν όλες τις χώρες να τρέξουν πολύ γρήγορα, σημείωσε. «Όμως είναι πεπερασμένες οι κατασκευαστικές δυνατότητες και το δυναμικό και πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργειες για να καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε πολλές ΑΠΕ».
Σε σχέση με τον ρόλο της Πολιτείας σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει βούληση σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο εκτελεστικό κρίκο, ώστε να φτάσουμε με θεσμοθετημένο πλαίσιο σε σωστό καθεστώς για την αποθήκευση ενέργειας. «Δεν γίνεται ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση, καθώς είναι απαραίτητη για να μειώσουμε τη στοχαστικότητα της παραγωγής. Τα παράκτια αιολικά, επίσης έχουν σημαντικό δυναμικό σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου και περιμένουμε να δραστηριοποιηθούμε», κατέληξε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!