Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ζητά αυξήσεις έως 40% από τις βιομηχανίες - Προειδοποίηση για λουκέτα

Βιομηχανία-ΔΕΗ
Πηγή: Pexels

Μετά τους προμηθευτές ενέργειας και τις ΑΠΕ και η βιομηχανία Υψηλής Τάσης καλείται να πληρώσει το τίμημα των αυξημένων τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης, που έφερε το νέο μοντέλο στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού από 1η Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή από το νέο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καινούριες συμβάσεις που υπογράφονται και στη Μέση Τάση, περιλαμβάνουν αυξήσεις οι οποίες ξεπερνούν το 20%.

Καθώς η διαπραγμάτευση της βιομηχανίας Υψηλής Τάσης με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος, που κρατάει μήνες δεν είχε ολοκληρωθεί, την 1η Νοεμβρίου, μετά την εκκίνηση του target model στην αγορά ενέργειας, η συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανίας γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Και αυτό γιατί η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αυξήθηκε και η ΔΕΗ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πουλά κάτω του κόστους.

Ζητά αυξήσεις 20 - 40% και επιπλέον αυτών ρήτρα Αγοράς Εξισορρόπησης, ώστε να μετακυλίει το όποιο κόστος της κάθε μήνα από τις τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης, στη Βιομηχανία από την οποία επίσης ζητά δέσμευση για την ποσότητα κατανάλωσης ρεύματος.

Από την πλευρά της η βιομηχανία προειδοποιεί, ότι έρχονται λουκέτα με ευθύνη της ΔΕΗ.

Η πρόταση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 18 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ έστειλε την τελευταία της πρόταση στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης η οποία συνοδεύτηκε με δίμηνη παράταση - μέχρι τέλος Δεκεμβρίου - στα ισχύοντα τιμολόγια, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Για τη ΔΕΗ οι αλλαγές στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης είναι επιβεβλημένες καθώς πλέον η τιμολόγηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών θα γίνεται στο πλαίσιο του target model με συμβάσεις τιμολόγησης ανάλογες των μεγάλων βιομηχανιών στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας η πρόταση αφορά αυξήσεις της τάξης του 20% έως 40%, καθώς και άλλες, επί τα χείρω, για τη βιομηχανία αλλαγές, όπως: Κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο το οποίο εφαρμοζόταν πρωτίστως από τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες, τις εκπτώσεις όγκου (καθώς σύμφωνα με τη ΔΕΗ ο υψηλός όγκος αποτελεί ρίσκο για το μεγαλύτερο προμηθευτή και παραγωγό στη χώρα), εισαγωγή ρήτρας προσαύξησης βάσει της αγοράς εξισορρόπησης και τέλος δέσμευση και αν η απόκλιση ξεπερνά το 2% να συμπεριλαμβάνεται ρήτρα αποζημίωσης.

Ποια είναι η υψηλή τάση

Οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ - βιομηχανίας υψηλής τάσης, αφορούν 11 συνολικά βιομηχανικές μονάδες πέντε μεγάλων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα έξι εργοστάσια της Βιοχάλκο, τρία εργοστάσια της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, τρία εργοστάσια των ΕΛΠΕ, το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ και το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η συνολική κατανάλωση των 11 αυτών εργοστασίων ανέρχεται σε 5.300 GWh ετησίως, ισχύς που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της χώρας και καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.

Οι συμβάσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η ΔΕΗ έδωσε δίμηνη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων. 

Στην   υψηλή τάση όλες σχεδόν οι βιομηχανίες ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ. Η μόνη βιομηχανία υψηλής τάσης που έχει φύγει από τη ΔΕΗ είναι η ΑΓΕΤ η οποία έχει υπογράψει σύμβαση με την Protergia, ενώ η MEΛ, που τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του 99% των αναγκών της σε ρεύμα με την Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), έχει επιστρέψει στη ΔΕΗ μετά την ενεργοποίηση από πλευράς της «Ήρων» ρήτρας που οδήγησε σε αύξηση την τιμή προμήθειας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ