Νέα
  • ΓΔ: 1533.14 -0.41%
  • Τζίρος: 91,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΡΑΕ: Ρεκόρ αιτήσεων για έργα ΑΠΕ

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ή βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου για τον Κύκλο Δεκεμβρίου 2020, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, το νέο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα των ΑΠΕ αποδείχθηκε στον πρώτο κύκλο εφαρμογής του (Δεκεμβρίου 2020) ότι είναι απολύτως ασφαλέςδιαφανές, αξιόπιστο και αυτοματοποιημένο. Με το νέο αυτό εργαλείο, σημειώνει η ΡΑΕ, η όλη διαδικασία κατέστη εξαιρετικά απλή για τους αιτούντες και για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία της ΡΑΕ υποβλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων και σε πλήθος και σε ισχύ: 1864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5GW.

Η Αρχή τονίζει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το επόμενο διάστημα, να αξιολογήσει το τεράστιο αυτό πλήθος αιτήσεων και να το ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που αναφέρονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων είναι ενδεικτικοί. Το νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ διαθέτει ασφαλές σύστημα άμεσης επικοινωνίας με κάθε έναν αιτούντα για παροχή διευκρινιστικών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο αξιολόγησης.

Η ανακοίνωση των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β' 5291/01.12.2020), θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτύπωση και τον έλεγχο των χωρικών δεδομένων (shape file) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης.

Πλήθος αιτήσεων και συνολική ισχύς ανά τεχνολογία:

ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΘΟΣ MW
ΑΙΟΛΙΚΑ 423 8.704
ΒΙΟΜΑΖΑ 11 104
ΜΥΗΕ 73 105
ΣΗΘΥΑ 35 192
ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΠΕ 36 106
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 1.286 36.339
ΣΥΝΟΛΟ 1.864 45.549

Τα επενδυτικά προγράμματα

Ολες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, δίνουν έμφαση στα επενδυτικά τους προγράμματα με στόχο να εξασφαλίσουν ισχυρή παρουσία τα επόμενα χρόνια, παραμερίζοντας τις σημερινές δυσκολίες και αβεβαιότητες. Παρά τις έκτακτες επιβαρύνσεις και την αβεβαιότητα για περαιτέρω επιβαρύνσεις στο ΕΛΑΠΕ λόγω του target model, εκτιμώντας ότι στον κλάδο των ΑΠΕ ανήκει το μέλλον, συνεχίζουν να επενδύουν.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Η θυγατρική της ΔΕΗ που έμεινε πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια, έχοντας ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο σε σχέση με το μέγεθός της, σήμερα έχει αναπτύξει ταχύτητα για να καλύψει το κενό. Στόχος της εταιρείας να φτάσει τα 1,5 GW ισχύος μέχρι το 2024 και να δώσει έμφαση στα φωτοβολταϊκά και τις νέες τεχνολογίες.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει την καινοτόμο τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταϊκών και κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις πρώτες αιτήσεις πλωτών φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 50MW. Πρόκειται για έργα τα οποία θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα παρακολουθεί τις εξελίξεις κι ενδιαφέρεται να αναπτύξει και τα παράκτια αιολικά όταν το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέψει.

Μυτιληναίος

Το 2022 ο όμιλος θα έχει 300 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία και ακόμη 600 MW φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες, όπως Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, 
Μ. Βρετανία και Κύπρο κυρίως, που είναι είτε υπό κατασκευή ή σε ώριμη φάση και είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Στόχος είναι να ξεπεράσει το 1 GW ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μερικά χρόνια από τα οποία τα 300 MW θα είναι αιολικά και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά.

Επίσης πριν λίγους μήνες ο όμιλος Μυτιληναίου ίδρυσε τον Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας με την ολοκλήρωση της πλήρους εξαγοράς της θυγατρικής της, ΜΕΤΚΑ EGN. Η ΜΕΤΚΑ-EGN διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων σε διεθνές επίπεδο, έχοντας ολοκληρώσει ήδη πάνω από 1,2 GW φωτοβολταϊκών έργων και 200 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας με παρουσία και στις 5 ηπείρους, με επιπλέον 2 GW έργων να βρίσκονται προς υλοποίηση σε 7 χώρες και 3 ηπείρους.

Σήμερα , έχει γίνει πλέον φανερό ότι ο όμιλος δίνει έμφαση στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αναλαμβάνοντας έργα σε όλο τον κόσμο και αναπτύσσοντας καινοτόμες τεχνολογίες.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η ελληνική εταιρεία που ηγείται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ έχει ισχυρή παρουσία και στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις της, στοχεύοντας στις νέες τεχνολογίες, αποθήκευσης ενέργειας και αντλησιοταμίευσης μεταξύ άλλων. Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει σε 5 χρόνια τα 2,8 GW, επενδύοντας άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα πάρκα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται σήμερα σε 1,373 GW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όμιλος Κοπελούζου

Έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας, δίνει για τα επόμενα χρόνια ο όμιλος Κοπελούζου και στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό αποθήκευσης, ισχύος 150 MW, η κάθε μία, μέσω της  εταιρείας «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε». Οι άδειες αφορούν Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συσσωρευτών ιόντων λιθίου που θα λειτουργεί ως Κατανεμόμενη Μονάδα Έγχυσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποθηκευτικής ισχύος συσσωρευτών 150MW και συνολικής χωρητικότητας 450MWh.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ