Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής για το Ελληνικό, ήρθε η ώρα για τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της χρονιάς και την πρώτη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση του 2021. Οι δύο δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν χθες στο ΤΑΙΠΕΔ για την από κοινού πώληση με την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών βάζουν στην τελική ευθεία την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά το Ελληνικό και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα ακολουθήσει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και ίσως η Εγνατία, και με αυτά φιλοδοξεί το ΤΑΙΠΕΔ να πιάσει τον στόχο της κυβέρνησης για έσοδα 1,7 δισ. το 2021, από ιδιωτικοποιήσεις. Ακίνητα, λιμάνια και μαρίνες επίσης προχωρούν φέτος.
Επίσης τους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθούν πολλές σημαντικές αποφάσεις για την πορεία μεγάλων assets όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, η Αττική Οδός.
Η διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει την εξέταση των δύο τεχνικών προσφορών και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η εξέταση των οικονομικών προσφορών.
Η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Έως τα τέλη του 2021 θα έχουμε την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή ύστερα από την κρίση του ΤΑΙΠΕΔ. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση της τελικής προσφοράς από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά το έργο θα πάει προς υπογραφή.
Ποιοι είναι οι δύο ενδιαφερόμενοι
Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι (με αλφαβητική σειρά):
- Η τσεχική EP Investment Advisors. Πρόκειται για έναν διακεκριμένο ενεργειακό όμιλο στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η ιταλική Italgas SpA. Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.
Πωλητές της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι το ελληνικό δημόσιο που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια που κατέχουν το 35%. Στη ελληνική εταιρία ανήκουν οι ΕΔΑ Αττικής και ΘΕΣΣ (51%) και η ΔΕΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών είχαν περάσει εκτός της Italgas και της EPH, τα Αυστραλιανά funds FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II) και MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS), το διεθνές fund ΚΚR και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!