Eνα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε στη λειτουργία του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο προς την Ελλάδα, καθώς σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η διασύνδεση του Διαδρατικού Αγωγού με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ.
Με τη διασύνδεση TAP - ΔΕΣΦΑ στην Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης θα μπορεί να αρχίσει να ρέει στο εθνικό δίκτυο αέριο και από το Αζερμπαϊτζάν και έτσι ο ΔΕΣΦΑ θα προσφέρει άλλη μία εναλλακτική πηγή εφοδιασμού στους χρήστες του ΕΣΦΑ, την πέμπτη κατά σειρά.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δημοπρασία για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου 53.386.256 KWh στο νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, δύο εταιρείες δέσμευσαν τις προς διάθεση ποσότητες και αυτές ήταν η ΔΕΠΑ και η κρατική βουλγαρική εταιρεία Βulgarian Εnergy Ηolding.
Το αζέρικο αέριο, ωστόσο, θα εισαχθεί κυρίως για λογαριασμό της ΔΕΠΑ που έχει ήδη κλειδώσει ποσότητες συνολικού ύψους 1 bcm το χρόνο, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της για το 2021.
Σημειώνεται πως ο TAP είναι μεταξύ των πέντε μεγάλων διακρατικών ενεργειακών έργων (μαζί με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας) στηρίζεται το σχέδιο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων προωθώντας παράλληλα την διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα οφέλη του ΤΑP
Η εκκίνηση του TAP θα έχει σημαντικά οφέλη στην εσωτερική αγορά και την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας καθώς οι πύλες στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου γίνονται πέντε. Η Νέα Μεσημβρία με τον TAP, η Νέα Μεσημβρία που φέρνει το ρωσικό αέριο μέσω του βουλγαρικού συστήματος, οι Κήποι του Έβρου όπου γίνεται υποδοχή φυσικού αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό, η Ρεβυθούσα με το LNG, και η σύνδεση του TANAP που συνδέει τον TAP με την Ιταλία.
Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 bcm/a (δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς αγορές της Ευρώπης. Μάλιστα, το σύστημα του αγωγού ΤΑΡ έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του σε 20 bcm/a.
Ως βασικό τμήμα του μήκους 3.500 χλμ. Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ συνδυάζει στρατηγικά και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Εξασφαλίζει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης από μία ακόμη πηγή και στηρίζει τους στόχους της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας και την επίτευξη βιώσιμου, ασφαλούς και διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος
Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα διασυνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, επίσης συνδεδεμένη με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.
Ποιος είναι ο TAP
Ο μήκους περίπου 878 χλμ. TAP συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα (550 χλμ.), την Αλβανία (215χλμ.) και την Αδριατική Θάλασσα (105 χλμ.) και εξέρχεται στο ηπειρωτικό τμήμα της Νότιας Ιταλίας για να συνεχίσει την πορεία του, μέσω του ιταλικού συστήματος μεταφοράς προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ περιλαμβάνονται η βρετανική BP (20%), η αζέρικη SOCAR (20%), η ιταλική Snam (20%), η βελγική Fluxys (19%), η ισπανική Enagás (16%) και η ελβετική Axpo (5%).
Ο ΤΑΡ συμβάλλει διπλά στο στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης: προσφέρει ταυτόχρονα μία νέα, αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή οδό, καθώς και μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου που θα εφοδιάσει εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!