Μια νέα μονάδα συμπαραγωγής 57MW και LNG, project της θυγατρικής «Διώρυγα Gas», o στόχος για 1GW στις ΑΠΕ, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τα ανανεώσιμα καύσιμα αποτελούν τις επενδυτικές προτεραιότητες της στρατηγικής ανάπτυξης της Motor Oil στην πράσινη ενέργεια.
Ο Όμιλος εξετάζει τον σχεδιασμό μιας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου. Στόχος είναι η συμμετοχή σε όλη την αλυσίδα αξίας πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας τις εμπορικές δυνατότητες μέσω των δραστηριοτήτων της NRG.
Τα σχέδια αυτά έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και την επόμενη τριετία αναμένεται να έχουν αλλάξει το προφίλ, διευρύνοντας τη δραστηριότητα του ενεργειακού Ομίλου.
Νέα μονάδα συμπαραγωγής
Η Motor Oil εξασφάλισε τη βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση της νέας μονάδας συμπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της στους Αγ. Θεοδώρους. Το έργο έχει ισχύ 57MW και θα εγκατασταθεί στο Σουσάκι Αγ. Θεοδώρων, ενώ η εταιρεία διαθέτει ήδη μονάδα συμπαραγωγής ισχύος 85MW στις εγκαταστάσεις της.
Η νέα επένδυση εντάσσεται στην ευρύτερη πράσινη στροφή που επιχειρεί ο Όμιλος. Μέσω της λειτουργίας της συμπαραγωγής, από την ανάκτηση της θερμότητας και την παραγωγή ατμού, μειώνεται η χρήση των λεβήτων στο διυλιστήριο. Έτσι αποτρέπεται σημαντική έκλυση αέριων ρύπων για την προμήθεια της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, για την παραγωγή της οποίας θα χρησιμοποιούνταν διαφορετικό μίγμα καυσίμων.
Επίσης η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση στο διυλιστήριο φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 5MW, αλλά και μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 5ΜW.
Το FRSU στους Αγ. Θεοδώρους προς market test και αδειοδοτήσεις
Όσον αφορά στο μεγάλο έργο του FSRU στους Αγίους Θεοδώρους, πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας επένδυση που θα εφοδιάζει με LNG το κέντρο της κατανάλωσης του εθνικού συστήματος, δηλαδή στο Νότο της χώρας. Θα αξιοποιήσει την εκτιμώμενη αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα αποθήκευσης LNG κατά 80%-, ενώ θα συντελέσει και στην αποσυμφόρηση της Ρεβυθούσας.
H πλωτή μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), θα αγκυροβοληθεί σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου του Ομίλου στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη δυναμικότητα 2-3 bcm/έτος.
Το Market Test προγραμματίζεται στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, με τη φάση των μελετών (FEED-Front-End-Engineering Design) να ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του έτους. Ταυτόχρονα προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης ώστε να έχει υλοποιηθεί το project στο 4ο τρίμηνο του 2023.
Κατασκευή μονάδας παραγωγής καθαρού υδρογόνου
Μέχρι το 2025, στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων, η εταιρεία δρομολογεί μεγάλη επένδυση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καθαρού υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης νερού.
Υπενθυμίζεται ότι το διυλιστήριο διαθέτει μία μονάδα αναμόρφωσης νάφθας που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν, ετοιμάζει και δεύτερη τέτοια μονάδα αλλά και νέα μονάδα παραγωγής υδρογόνου με χρήση φυσικού αερίου.
Για το 2021 ο όμιλος έχει προγραμματίσει αυξημένες επενδύσεις, που θα φθάσουν από 175 εκατ. ευρώ το 2020, τα 240 εκατ. ευρώ και θα είναι προσανατολισμένες στην απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (110,4 εκατ. ευρώ) αφορά στη «ναυαρχίδα» του επενδυτικού προγράμματος, το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή το Διυλιστήριο διαθέτει μία μονάδα συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας (CCR) που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν και μια εξολοκλήρου μονάδα παραγωγής υδρογόνου, βασισμένη στην καταλυτική αναμόρφωση μεθανίου με ατμό, που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παροχή υδρογόνου στις μονάδες του Διυλιστηρίου.
Τώρα κατασκευάζεται και μία ακόμη μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας, που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 και θα παράγει καθαρό υδρογόνο ως παραπροϊόν.
Στόχος της εταιρείας είναι το 2030 να έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της «οικονομίας του υδρογόνου».
Στόχος το 1 GW στις ΑΠΕ
Η στροφή στην πράσινη ενέργεια έγινε αποφασιστικά και η εταιρεία ξεπέρασε το στόχο των 300MW σε διάστημα μόλις 18 μηνών. O σημερινός στόχος είναι το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να φτάσει σταδιακά το 1GW συνολικής ισχύος.
Με το τελευταίο deal, ύψους 123,5 εκατ.ευρώ, η Motor Oil συμφώνησε να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 220 MW, καθώς και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW.
Τα περισσότερα από αυτά τα πάρκα (σ.σ. είχαν περάσει στον έλεγχο της Fortress) βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κεφαλονιά) και αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών. Οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα 12 αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.
Η είσοδος της εταιρείας στις ΑΠΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 με ένα αρχικό χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 10MW.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Όμιλος απέκτησε χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW με έδρα τη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι πράσινες επενδύσεις συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο του 2020 όταν η Motor Oil ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την απόκτηση ενός ακόμα αιολικού πάρκου συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 40 MW στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 2020 η ΜΟΗ μέσω της Τeforto συμμετείχε στην ίδρυση της “WIRED RES A.E.”, αποκτώντας το 75% της εταιρείας που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!