Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ: Tι ψάχνουν στο ενεργειακό Ελ Ντοράντο των Βαλκανίων

Μια νέα εποχή εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ανοίγει η σημερινή πολιτική συγκυρία, καθώς βασικός στόχος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρώπης είναι η να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωταρχικός ρόλος που παίζει η ενεργειακή μετάβαση και οι στόχοι της μείωσης των ρύπων τα επόμενα χρόνια, συνδέει κάθε στόχο ένταξης στην Ευρώπη με την ανάγκη να συμβαδίσουν οι υποψήφιες χώρες με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, να επενδύσουν σε ΑΠΕ και να αντικαταστήσουν ρυπογόνα εργοστάσια με μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και, βεβαίως, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τη σχέση που φιλοδοξεί να παίξει η Ελλάδα με τις παραπάνω χώρες ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η πιο ισχυρή δύναμη της περιοχής.

Το γεωστρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον για συνεργασίες είναι αυξημένο και δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον χώρο της ενέργειας και οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον στις 23 Ιουνίου το Skopje Economic Forum που θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια.

Μυτιληναίος: Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στόχο των Βαλκανικών χωρών που είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών της ΕΕ, και να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργώντας ένα μεγάλο εν δυνάμει πεδίο ανάπτυξης για τις ελληνικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο της αντικατάστασης μονάδων άνθρακα με μονάδες αερίου, επίσης δημιουργούνται ευκαιρίες για επιχειρήσεις όπως η Mytilineos.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να επενδύσει στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από αέριο που βρίσκεται στα Σκόπια. Από την πλευρά της Mytilineos σημειώνεται ότι «το project είναι σε φάση αξιολόγησης και μελέτης και ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες που μελετώνται».

Σημειώνεται ότι πριν ένα μήνα η Mytilineos μέσω του Τομέα Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης υπέγραψε σύμβαση με την Operatori i Sistete Transmetimit SH. a. (OST) για την ανάπτυξη και κατασκευή Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400kV στη Δημοκρατία της Αλβανίας. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Αλβανία, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να συμμετάσχει αποτελεσματικά στο μέλλον στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Με την ανάπτυξη αυτού του δικτύου 400kV στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, το έργο θα συμβάλει στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις με τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών χωρών και θα διευκολύνει τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας ένα ασφαλές και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα.

Επίσης. σύμφωνα με πληροφορίες, η Mytilineos εξετάζει την υλοποίηση μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, αντίστοιχης με τη νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, η οποία εξετάζεται να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία.

 ΕΛΠΕ: Θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου

Ο αγωγός πετρελαίου των ΕΛΠΕ που θα μεταφέρει πετρέλαιο στη Βόρεια Μακεδονία μένει ανενεργός εδώ και χρόνια, αλλά μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ζάεφ με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά η εκκίνηση της λειτουργίας του. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέδειξε τα πλεονεκτήματα για τη χώρα του από τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου, όπως τη δυνατότητα να καταστεί η χώρα του, περιφερειακό hub που θα τροφοδοτεί με πετρέλαιο τις γειτονικές αγορές Σερβίας και Κοσσόβου.

Επίκειται νέα συνάντηση των ΕΛΠΕ με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις για να προχωρήσει το έργο και μέχρι το τέλος Μαΐου να πραγματοποιηθεί η τελική συμφωνία και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού.

ΔΕΗ: Επέκταση στη Ν. Ανατολική Ευρώπη

Σχέδια ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαθέτει η ΔΕΗ από το 2022, τα οποία θα υλοποιήσει με εξαγορές και συνεργασίες στον ενεργειακό κλάδο, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ευρύτερη περιοχή.

«Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον της ΔΕΗ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης σημειώνοντας ότι το 2021 είναι μια χρονιά σταθεροποίησης της ΔΕΗ ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες και νέες αγορές. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αναζητήσει ευκαιρίες στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της διοίκησης, είναι σημαντικό η ΔΕΗ να αποκτήσει παρουσία σε άλλες χώρες, για να αναπτυχθεί περισσότερο, για να θωρακιστεί από επιθετικές κινήσεις από ανταγωνιστές της, για να αποκτήσει μια διεθνή κουλτούρα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα διάλογο με την επενδυτική κοινότητα μέσα από το επικαιροποιημένο business plan που θα κατατεθεί στο τέλος του έτους.

Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής. Αναμένει τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό για το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren που είναι σε εξέλιξη, στον οποίο η ΔΕΗ έχει κατέβει από κοινού με την Archirodon. Η εταιρεία έχει επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και έργων ΑΠΕ.

ΔΕΣΦΑ: Προ των πυλών ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου  

Αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για τη συμφωνία κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας. Ο αγωγός είναι απαραίτητος, καθώς η χρήση του φυσικού αερίου θα αυξηθεί εν όψει της αύξησης της χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 54 χλμ., θα αναπτυχθεί από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του.

Για το ελληνικό τμήμα θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 51,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το τμήμα του αγωγού στη Β. Μακεδονία, μήκους 110 χλμ., θα αναπτυχθεί από την NER, κρατική ενεργειακή εταιρεία της γειτονικής χώρας, η οποία θα αναλάβει και τη λειτουργία του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ