Ενα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η επόμενη μέρα για την ελληνική ενεργειακή αγορά και την επίλυση δύο σημαντικών θεμάτων για τη ΔΕΗ, μετά την παραγωγική συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Μετά την πανδημία, ο ενεργειακός κλάδος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια πολύ ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο σύγχρονος και ελκυστικός σε επενδύσεις. Ο ρόλος της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι κεντρικός στην ολοκλήρωση αυτώ των αλλαγών.
Τα συμφέροντα της ΔΕΗ
Η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case) και το θέμα της υιοθέτησης του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας ήταν τα δύο ζητήματα που αφορούν άμεσα της ΔΕΗ.
Η εκκρεμότητα για τη μονοπωλιακή πρόσβαση στον λιγνίτη σύντομα θα καταλήξει σε τελική συμφωνία, ώστε να κλείσει οριστικά ένα πρόβλημα που εκκρεμεί από το 2007, χωρίς να επιβαρύνει τη ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί το επανορθωτικό μέτρο για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, στο οποίο κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένας ρυθμιστικά καθοριζόμενος μηχανισμός διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
Η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕH, δεδομένου ότι:
- Η σύνδεσή της με τον λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.
- Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση, καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά.
Τα άλλα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ είναι η πρόταση της Ελλάδας για την υιοθέτηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023 και το αίτημα που έχει υποβάλει η Ελληνική Δημοκρατία υπό τη μορφή αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ.
Η λειτουργία της αγοράς ενέργειας
«Πράσινο φως» δόθηκε και στα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, συζητήθηκε και ο μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος (CRM), ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Επίσης συζητήθηκε και το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ).
Ο κ. Σκρέκας έθεσε το ζήτημα για την έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 61% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030.
Το νέο πλαίσιο για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών είναι επίσης στα θέματα που συζητήθηκαν και θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, ενώ θα κοινοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για έγκριση.
Επίσης, την έγκριση της Κομισιόν αναμένει και το έργο του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!