Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή μετάβαση: «Μάχη» επενδύσεων για την επόμενη μέρα - Τα σχέδια ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ

Φωτοβολταϊκό πάρκο
Φωτοβολταϊκό πάρκο / Πηγή: Eurokinissi

Με άξονα την ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις δισεκατομμυρίων σχεδιάζουν και υλοποιούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, όπως είπαν εκπρόσωποί τους χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και οι επενδύσεις για διασυνδέσεις και υποδομές από τους διαχειριστές των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ.

Ταυτόχρονα και η ρυθμιστική Αρχή ετοιμάζει αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, ενώ και του υπουργείο Ενέργειας δουλεύει για να προετοιμάσει τα νέα θεσμικά πλαίσια για την ανάπτυξη νεών καινοτόμων ΑΠΕ, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο.

Η ενεργειακή μετάβαση φέρνει μια μεγάλη επανάσταση στην αγορά ενέργειας και όλοι οι πρωταγωνιστές, κινούνται δυναμικά, για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχύσουν την παρουσία τους την επόμενη μέρα. Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ είναι το μεγάλο ζητούμενο, όμως αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στις διασυνδέσεις και προώθηση και της αποθήκευσης ενέργειας.

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5 δισ. για διείσδυση 17 GW νέων ΑΠΕ έως το 2030

Η ανάπτυξη του δικτύου του ΑΔΜΗΕ αποτελεί προϋπόθεση για να πιαστούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης και να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που ετοιμάζονται.

Ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς, πρέπει να αναπτύξει το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του Συστήματος, ώστε αυτό να αντεπεξέλθει στην αλλαγή της δομής του λόγω της απόσυρσης του λιγνίτη και της διείσδυσης μεγάλου μεγέθους ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται διεθνώς.

Για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη πολλών έργων, όπως αποτυπώνεται στο επενδυτικό του πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας. Στον σχεδιασμό μέχρι το 2030, έχει προβλέψει τη διείσδυση 17 GW νέων ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς, υπερβαίνοντας τους εθνικούς στόχους (ΕΣΕΚ) κατά 1,7 GW.

Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί νέα πεδία δραστηριότητας για τον Διαχειριστή. Ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη στοιχείων αποθήκευσης με συγκεκριμένο ρόλο για την ασφάλεια του Συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει δύο πιλοτικά συστήματα στη Θήβα και τη Νάξο.

ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 3 δισ.

Έμφαση στην ψηφιοποίηση των δικτύων και σε μεγάλες επενδύσεις ύψους 3 δισ. δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να πετύχει την αναβάθμιση δικτύων και την επέκτασή δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Όπως δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσσος Μάνος, ήδη έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση συστημάτων με έξυπνους μετρητές, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων αλλά και η αναβάθμιση των υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό γίνεται μία επένδυση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

«Στην παρούσα φάση έχουμε επικεντρωθεί στην υπογειοποίηση της καλωδίωσης, έργο που χρειάζεται μία τριετία για να είναι εμφανή στους πολίτες τα αποτελέσματά της», είπε ο κ. Μάνος.

ΔΕΣΦΑ: Δημιουργία δικτύου υδρογόνου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης φιλοδοξεί να αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ, επεκτείνοντας τον ρόλο του από τη μεταφορά φυσικού αερίου στη μεταφορά υδρογόνου.

Όπως είπε η Μαρία Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δέκα ελληνικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς την κατεύθυνση αυτή για το project White Dragon και ρόλος του διαχειριστή θα είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη και σύντομα να αναπτύξει παράλληλες γραμμές για χρήση σε βιομηχανίες όπως τα διυλιστήρια. Όπως είπε, η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάλι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για το υδρογόνο και πρώτη προτεραιότητα του ΔΕΣΦΑ είναι να είναι έτοιμο το δίκτυο για να υποδεχτεί το υδρογόνο.

Στα πλαίσια αυτά, ο στόχος του διαχειριστή σήμερα είναι ο προσδιορισμός της επένδυσης που πρέπει να κάνει και ήδη συμμετέχει σε μια σχετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, το European Hydrogen Backbone (EHB), από την οποία προκύπτουν θετικά αποτελέσματα, δηλαδή ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι σε καλό βαθμό ετοιμότητας.

ΔΕΗ: Μερίδιο 20% στις ΑΠΕ το 2024

Η ΔΕΗ προχωρά το δυναμικό της πλάνο απολιγνιτοποίησης και επέκτασης στις ΑΠΕ, κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες και επενδύοντας στις ΑΠΕ, προκειμένου το μερίδιο στην αγορά να αυξηθεί από 2% στο 20% ως το 2024. «Πρέπει να επωφεληθούμε ότι σήμερα κάθε νέα μεγαβατώρα ΑΠΕ είναι πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, διαθέτουμε διεθνείς συνεργασίες για να μεγαλώσουμε πολύ τις επενδύσεις μας», σχολίασε ο Γ. Στάσσης, πρόεδρος της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως το 2023 ο στόχος της ΔΕΗ είναι εγκαταστάσεις ΑΠΕ 1,5 GW από μια δεξαμενή συνολική πάνω από 7 GW. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση των φ/β στην Πτολεμαΐδα με 230 MW και στη Μεγαλόπολη προχωρά ο διαγωνισμός για 50 MW φ/β.

Ντίνος Μπενρουμπή (Protergia-Mytilineos): Συνεργασία με διεθνή εταιρεία στα υπεράκτια αιολικά

«Ο όμιλος Μυτιληναίου ενδιαφέρεται για το σύνολο των καινοτόμων ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Την ίδια στιγμή, η νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι σχεδόν έτοιμη και ο όμιλος βασίζεται στη δημιουργία του μηχανισμού ισχύος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά μέσα στην αγορά», είπε ο Ντίνος Μπενρουμπή. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τη σημασία της νέας μονάδας για να μπορέσει η ΔΕΗ το 2022 και το 2023 να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες όπως προγραμματίζει, αλλά και για να γίνει εφικτή η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε επιπλέον 300 MW αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, αλλά και στα 1500 MW φ/β που αποκτήθηκαν πρόσφατα με εξαγορές και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα ως το 2022.

Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για 1.000 MW αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 MW με αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Το πετρέλαιο και το αέριο πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης

«Το πετρέλαιο και το αέριο πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι η εταιρεία  θα επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση τόνισε ότι «το ψηφιακό δεν αφορά τον εξοπλισμό, αλλά την κουλτούρα» μιας εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν αφορά μόνο την αύξηση των εσόδων, αλλά τη βελτίωση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας κ.ά., γι’ αυτό και είναι από τα βασικά σημεία της στρατηγικής μας».

Οι νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «αλλάζουν τον κόσμο με τρόπο που δεν περιμέναμε στο παρελθόν» ανέφερε και τόνισε ότι πολλοί βλέπουν την ενέργεια μόνο όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων σε έναν κόσμο που απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα, σημείωσε ότι «η μείωση των ρύπων θα μας βοηθήσει να γίνουμε μέρος της λύσης», ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην πανδημία τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που έγινε την περασμένη χρονιά.

Ανδρέας Διαμαντόπουλος (Copelouzos Group): Επενδύσεις σε καινοτόμες ΑΠΕ

Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το ενεργειακό φάσμα με φυσικό αέριο, υδρογόνο και τις καινοτόμες ΑΠΕ, τόνισε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, Ανδρέας Διαμαντόπουλος.

Στον τομέα των ΑΠΕ, υπενθύμισε, ο όμιλος έχει κατασκευάσει 500 MW, ενώ αυτή τη στιγμή σχεδιάζει 2.000 MW αιολικά μαζί με ένα υπεράκτιο αιολικό στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει 200 MW φ/β, ενώ έχει και σχέδια στην παραγωγή πράσινου και γαλάζιου υδρογόνου.

Επίσης, ανέφερε ότι η μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που σχεδιάζει ο όμιλος στην Αλεξανδρούπολη έχει λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και γίνεται βελτιστοποίηση του σχεδιασμού με βάση τις υφιστάμενες τεχνολογίες και τα καλύτερα μοντέλα από τους κατασκευαστές. Η εταιρεία αναμένει μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει το πλαίσιο για την αμοιβή ισχύος και το σχέδιο είναι η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ