Τα σχέδια της ΔΕΗ να επεκταθεί εκτός Ελλάδας από το 2022 ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κάτι που θα προβλέπεται στο νέο business plan που θα παρουσιάσει η εταιρεία στο τέλος του έτους. Όπως εξήγησε, από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ η επιχείρηση θα αποκτήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να μειώσει τον δανεισμό της, να αναπτύξει νέες δραστηριότητες και να αναπτυχθεί με εξαγορές και συνεργασίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο κ. Στάσσης σημείωσε: «Ξεκινά η νέα εποχή της ΔΕΗ και στόχος είναι να γίνει πραγματικός ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον της ΔΕΗ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αφού ανατάξαμε την επιχείρηση, φέτος είμαστε στη φάση σταθεροποίησης της ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες και νέες αγορές από το 2022».
Γιατί «πρέπει» η ΔΕΗ να αναπτυχθεί και εκτός Ελλάδας
Εξηγώντας τους λόγους που είναι απαραίτητο η ΔΕΗ να αναπτυχθεί σημείωσε: «Είναι σημαντικό η ΔΕΗ να αποκτήσει παρουσία και σε άλλες χώρες, για να αναπτυχθεί περισσότερο, για να θωρακιστεί από επιθετικές κινήσεις από ανταγωνιστές της, για να αποκτήσει μια διεθνή κουλτούρα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».
Ήδη σήμερα η ΔΕΗ προετοιμάζει αυτά τα βήματα και έχει ήδη ξεκινήσει ένας διάλογος με την επενδυτική κοινότητα μέσα από το επικαιροποιημένο business plan που θα καταθέσει η εταιρεία στο τέλος του έτους.
Επέκταση στις ΑΠΕ
Σε πρώτο πλάνο, όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, είναι και τα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση της ΔΕΗ τόσο με την προώθηση της απολιγνιτοποίησης όσο και με την ανάπτυξη της παρουσίας της στις ΑΠΕ.
«Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του μεγάλου πράσινου μετασχηματισμού με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί και υλοποιεί το πλέον φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, «γιατί η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της ΔΕΗ αλλά και την ανάπτυξη της χώρας».
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα, που έχει πλέον φτάσει τα 50 ευρώ/τόνο, με αναλύσεις που εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν τα 100 ευρώ/τόνο, δημιουργεί νέα δεδομένα. Πρέπει να πάμε ακόμη πιο γρήγορα, και ο λιγνίτης θα είναι παρελθόν από το 2025 όταν θα μετασχηματιστεί η μονάδα της Πτολεμαΐδας σε μονάδα αερίου. Αυτή η πολιτική απαλλάσσει την εταιρεία από τεράστιες μελλοντικές ζημιές και τη βάζει στην κατηγορία των πράσινων εταιρειών».
Η πώληση και η ανάπτυξη του ΔΕΔΗΗΕ
Στόχος της ΔΕΗ είναι, σημείωσε, να ψηφιοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ και αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τη στήριξη του νέου επενδυτή.
«Η πώληση του 49% θα μας εξασφαλίσει ένα στρατηγικό εταίρο με τον οποίο μαζί θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου, αλλά και θα μειώσουμε τον δανεισμό και θα προχωρήσουμε τις επενδύσεις με τις ΑΠΕ», σημείωσε ο κ. Στάσσης.
Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχει τοποθετήσει 200 σταθμούς φόρτισης, έχει άμεσο στόχο τους 1.000 σταθμούς φόρτισης, με μακροπρόθεσμο στόχο τους 10.000 σταθμούς. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ, όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης, αλλάζει όλο τον στόλο της εταιρείας σε ηλεκτρικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!