Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ξανά στις ράγες η επένδυση στο Φράγμα της Μεσοχώρας - Το νέο χρονοδιάγραμμα

Πηγή: Eurokinissi

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση της επένδυσης της ΔΕΗ στο σχεδόν ολοκληρωμένο έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, η οποία και θα μπορέσει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2021, ώστε να ολοκληρωθεί το 2024.

Τα έργα συντήρησης του φράγματος, τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΗ, ενώ το σύνολο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωσή τους ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ με ορίζοντα διετίας. Στόχος της εταιρείας είναι το έργο να μπορεί να λειτουργήσει από το 2024.

Μάλιστα το έργο συντήρησης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Επιχείρηση, καθώς ειδικά σήμερα, την εποχή της απολιγνιτοποίησης και με το βλέμμα στραμμένο στην πράσινη ενέργεια, ένα υδροηλεκτρικό φράγμα μπορεί να αντικαταστήσει ένα ή δυο μεσαία ή μικρά εργοστάσια λιγνίτη, αυξάνοντας τον πράσινο χαρακτήρα της και βέβαια ενισχύοντας σημαντικά τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική καθαρή ενέργεια.

Πηγή: Eurokinissi

Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα σχεδόν έτοιμο και ολοκληρωμένο από το 2001 υδροηλεκτρικό φράγμα στην καρδιά της Πίνδου, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα. Ο λόγος που εδώ και δύο δεκαετίες δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και να ενταχθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, είναι γιατί είχε «μπλοκάρει», μετά από προσφυγές, στο ΣτΕ.

Η γνωμοδότηση που ανοίγει τον δρόμο

Σήμερα αυτή η πολύ σημαντική επένδυση, μπορεί να επανεκκινήσει, μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), η οποία αναφέρει πως το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Το βήμα αυτό είναι σημαντικό, γιατί αυτή ακριβώς ήταν η εκκρεμότητα που είχε μπλοκάρει το έργο. Πλέον εφόσον η μελέτη είναι συμβατή με το Χωροταξικό, εκλείπει το εμπόδιο που είχε θέσει η τελευταία απόφαση του ΣτΕ και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση νέας Απόφασης (ΑΕΠΟ) ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ θα συνταχθεί και θα υποβληθεί από τη ΔΕΗ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και θα εκδοθεί η νέα Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Εκτιμάται, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με την Περιφέρεια και τους άλλους φορείς μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε να εκδοθεί το φθινόπωρο η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Ακολούθως, η ΔΕΗ θα μπορεί να ξεκινήσει τις απαλλοτριώσεις και ο Δήμος Πύλης να προχωρήσει τη μετεγκατάσταση του χωριού που θα απαλλοτριωθεί.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης του φράγματος, που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με τις εναπομείνασες παρεμβάσεις για την ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Πηγή: Eurokinissi

Τα οφέλη του έργου

Από τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα προκύψουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όπως:

  • Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μη εξαρτώμενη από τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο 362 GWh ετησίως, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων οξειδίων αζώτου, θείου και άνθρακος στην ατμόσφαιρα, της κατανάλωσης των αποθεμάτων στερεών καυσίμων της χώρας και τη μείωση των εισαγόμενων καυσίμων.
  • Αποθήκευση νερού, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα και καθοριστική συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία των γύρω περιοχών, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής ικανότητας 250 εκατ. m3 νερού ετησίως.
  • Αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της τάξεως των 400.000 τόνων ετησίως.
  • Συνεισφορά στην ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ευστάθειας και την αύξηση της εφεδρείας στο Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ