Μία μεγάλη συμφωνία, ύψους 1,09 δισ. δολαρίων, σηματοδοτεί την είσοδο σε ηγετική θέση του Ντουμπάι στο κλαμπ των ισχυρών παικτών, που παράγουν ενέργεια από τη διαχείριση αποβλήτων. Η κατασκευή μέχρι το 2024 της μεγαλύτερης μονάδας στον τομέα αυτό διεθνώς θα φέρει την υπογραφή παγκόσμιων επενδυτικών και ενεργειακών κολοσσών.
Η ελβετική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από απόβλητα Hitachi Zosen Inova και ο βελγικός κατασκευαστικός όμιλος BESIX Group αποτελούν την κοινοπραξία, που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο, συμμετέχοντας ως φορείς εκμετάλλευσης και μέτοχοι μειοψηφίας στην εταιρεία διαχείρισης του έργου για 35 χρόνια.
Δεν είναι μόνο το μέγεθος του εργοστασίου, που είναι εντυπωσιακό. Η καθαρή ενεργειακή απόδοση άνω του 31% τοποθετεί το έργο στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης. Η σύμβαση της κατασκευής του κέντρου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Warsan αφορά στη διαχείριση 5.666 τόνων/ημερησίως αστικών στερεών αποβλήτων του Ντουμπάι, συνολικά 1,9 εκατ. τόνων αποβλήτων ετησίως και τη μετατροπή τους σε ενέργεια περίπου 200MW, οποία θα διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο.
Στην κατασκευή της μονάδας θα απασχοληθούν 2.500 εργάτες και στην τελική φάση του έργου θα χρησιμοποιηθούν 16 γερανοί-πύργοι, οι μεγαλύτεροι στον κόσμο, για την εγκατάσταση εξοπλισμού μέσα στο εργοστάσιο. Η μονάδα θα έχει την δυνατότητα επεξεργασίας έως 45% των αστικών αποβλήτων του Ντουμπάι, ελαχιστοποιώντας την απόθεση αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής αποτελώντας το εμβληματικό έργο στρατηγικής αειφορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στη χρηματοδότηση του έργου συμμετέχουν η Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας-JBIC και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Société Générale Bank, KfW IPEX Bank, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Mizuho Bank, Siemens Bank και Crédit Agricole Bank
Η τεχνολογία ενέργειας από απόβλητα θεωρείται η ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική τεχνολογία για την αειφόρο επεξεργασία αστικών στερεών αποβλήτων. Το 2016, οι πόλεις του κόσμου παρήγαγαν περισσότερους από 2 δισ. τόνους στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Και έως το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% σε 3,4 δισεκατομμύρια τόνους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!