Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Ενέργειας, με φόντο το εκτεταμένο μπλακάουτ στην ιβηρική χερσόνησο.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Μπλακ άουτ σε Ισπανία - Πορτογαλία
Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ολόκληρη η ιβηρική χερσόνησος και μέρος της Γαλλίας βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες ενέργειας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδρότηση. «Όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κατάστασης», τόνισε η Red Electrica. Πρόσθεσε πως ξεκινά σταδιακά η επαναφορά της ηλεκτροδρότησης στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Μια «μαζική» διακοπή ρεύματος επηρεάζει «ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο» και μέρος της Γαλλίας, τόνισε ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Χάος στον σιδηρόδρομο
Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε ότι στις 12:30 ώρα Ισπανίας (13:30 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μπλακάουτ σε όλη τη χώρα, ακινητοποιώντας όλα τα τρένα. Ο ισπανικός διαχειριστής αερογραμμών Aena ανακοίνωσε πως υπάρχουν προβλήματα σε ισπανικά αεροδρόμια, λόγω του μπλακάουτ. Γεννήτριες έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί.
Στο κέντρο της Μαδρίτης υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. Εκκενώνονται επίσης τμήματα του δικτύου μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας.
Η E-Redes, ισπανική εταιρεία παρακολούθησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση της σύνδεσης σε φάσεις. «Πρόκειται για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε.
Η ισπανική κυβέρνηση συγκάλεσε συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης στα κεντρικά γραφεία της Red Electrica, τόνισε η El Pais.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση»
Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει «σε αυτό το στάδιο» ότι το μπλακάουτ που πλήττει την Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Οι διαχειριστές του δικτύου των δύο χωρών προσπαθούν να βρουν την αιτία της βλάβης και να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία» ανέφερε ο Κόστα. «Δεν υπάρχει ένδειξη κυβερνοεπίθεσης σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» κυβερνοεπίθεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε επίσης ότι η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί «εντός των επόμενων ωρών».
Πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (REN) στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι είναι «αδύνατον να προβλέψει» πότε θα επανέλθει η τροφοδοσία στη χώρα. «Προς το παρόν, είναι ακόμη αδύνατον να προβλέψουμε πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε.
Σύμφωνα με τη REN, το μπλακάουτ ενδέχεται να οφείλεται σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, κατά το οποίο λόγω των ακραίων μεταβολών στη θερμοκρασία στο εσωτερικό της Ισπανίας προκλήθηκαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές πολύ υψηλής τάσης (400 KV). Η πλήρης αποκατάσταση του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα.
Η Κομισιόν
Η Κομισιόν ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των δυο χωρών και ότι παρακολουθεί την κατάσταση, κάνοντας λόγο για πρωτόκολλα που υπάρχουν για την αποκατάσταση λειτουργίας των συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν δηλώνει ότι «η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς και με τον ENTSO-E για να κατανοήσει την υποκείμενη αιτία και τον αντίκτυπο της κατάστασης.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα διασφαλίσει την ομαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των σχετικών μερών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ (κώδικας δικτύου έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης), υπάρχουν πρωτόκολλα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος».
Διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΝ
Σημειώνεται ότι τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του Πάσχα στο υπουργείο Ενέργειας είχαν διεξαχθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, καθώς υπήρχε φόβος ότι η πλεονάζουσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση κατά τις ημέρες των εορτών θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύστημα και να προκαλέσει μπλακ άουτ. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, επιβλήθηκαν περικοπές στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.