Επενδύσεις μισό δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα της κυκλικής μεταλλουργίας, που στόχο έχει να δημιουργήσει μια αλυσίδα παραγωγής κρίσιμων μετάλλων όχι ως προϊόντα εξόρυξης αλλά ως προιόντα εξαγωγής από βιομηχανικά απόβλητα, ανακοίνωσε η Metlen στο Capital Markets Day στο Λονδίνο. Αυτές οι επενδύσεις θα οδηγήσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για EBITDA 2 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε 3 έως 5 χρόνια όπως είπε ο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν 220 εκατ. ευρώ σε ετήσιο EBITDA μεσοπρόθεσμα
Όπως μάλιστα ανακοίνωσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, η Metlenέχει ήδη αναπτύξει και τελειοποιήσει μια νέα τεχνολογία για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά απόβλητα, η οποία είναι ευέλικτη, μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα και επιτρέπει ταυτόχρονη ανάκτηση μετάλλων με ελάχιστα απόβλητα σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό έως 98%, σημαντικά υψηλότερο από άλλες τεχνολογίες.
Νέα εργοστάσια
Όπως είπε ο Δημήτρης Στεφανίδης, Chief Executive Director, Metals, η Metlen θα δαπανήσει μισό δις. ευρώ σε επενδύσεις στον τομέα της κυκλικής μεταλλουργίας, με νέα εργοστάσια: ένα εντελώς νέο που θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση στην Ρουμανία και επέκταση του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου στην Σίνδο της βόρειας Ελλάδας.
Οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν 220 εκατ. ευρώ σε ετήσιο EBITDA μεσοπρόθεσμα, εξήγησε ο κ. Στεφανίδης, καθώς το σχέδιο είναι να παράγονται πολλές κρίσιμες πρώτες ύλες και ορυκτά με ρυθμό 290.000 τόνων ετησίως μεσοπρόθεσμα.
Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε πως η πρόβλεψη για EBITDA 220 εκατ. ετησίως είναι συντηρητική, καθώς «το επίπεδο του κόστους για την κυκλική μεταλλουργία είναι πολύ χαμηλότερο από την εξόρυξη των πρωτογενών μετάλλων», εξήγησε ο κ. Μυτιλήναίος. «Θα κοιμάμι ήσυχος τα βράδια, διότι δεν πληρώνω για ηλεκτρόλυση και εξόρυξη». είπε ο κ. Μυτιληναίος, ξεκαθαρίζοντας πως το κόστος για να εξάγει κανείς κρίσιμα μέταλλα με τεχνολογία ανάκτησης από απόβλητα και βιομηχανικά υπολείμματα είναι πολύ χαμηλότερο από την εξόρυξη των πρωτογενών μετάλλων.
Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται οι εξής επενδύσεις:
- Επέκταση στο πλήρως ιδιόκτητο εργοστάσιο στη βόρεια Ελλάδα, στη Σίνδο, με στόχο ετήσια παραγωγή 33.000 τόνων χαλκού, νικελίου, κοβαλτίου, μαγνησίου και σιδήρου μεσοπρόθεσμα
- Σε ιδιόκτητη έκταση στη Ρουμανία θα κατασκευαστεί νέα μονάδα που θα παράγει αρχικά 115.000 τόνους ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο ετησίως και 140.000 μετά την προγραμματισμένη επέκτασή του.
Η επέκταση της πατέντας στην ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από βιομηχανικά υπολείμματα «θα ενισχύσει τα διαπιστευτήριά μας σε θέματα βιωσιμότητας», εξήγησε η κ. Ελευθερία Κοντογιάννη, Chief Finance Officer.
Αυτό που κάνουμε δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν
Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Metlen για τον διαχωρισμό κρίσιμων μετάλλων από βιομηχανικά υπολείμματα και απόβλητα είναι πρωτοπόρα και δεν έχει ξαναγίνει, εξήγησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Κι άλλοι προσπάθησαν στο παρελθόν. Είναι άλλη μια προσπάθεια; Ξέρετε κάποια προσπάθεια που να έχει γίνει στο παρελθόν και να κάνει διαχωρισμό νικελίου από σίδηρο; Δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Εμείς όμως το κάναμε», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος προαναγγέλοντας μια τεχνολογία που ανέπτυξε η Metlen και συνιστά διεθνή πατέντα.
Όπως είπε ο ίδιος, η επιτυχία του πιλοτικού εργοστασίου είναι στο 100%. «Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές δοκιμές είδαμε πως έχουμε 100% επιτυχία στο εργαστήριο», είπε ο κ. Μυτιληναίος. Η λειτουργία του πιλοτικού εργοστασίου ξεκίνησε πέρσι τον Δεκέμβριο και τώρα μπορεί να παράγει μέταλλα με 99% οξείδια του μετάλλου, χαλκό.
«Τα βιομηχανικά υπολείμματα μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες σε κρίσιμες πρώτες ύλες και μερικά γραμμάρια στον τόνο από τέτοια υπολείμματα μπορεί να είναι πολύτιμα αρκεί να μπορείς να τα πάρεις, να τα εξάγεις», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος.
Στα σκουπίδια 10 δισ. δολάρια ετησίως
Ο κ. Στεφανίδης είπε πως η ομάδα R&D της Metlen έχει χαρτογραφήσει τα ανεπεξέργαστα υπολείμματα μετάλλων που «περιμένουν» σήμερα να εξαχθούν από βιομηχανικά απόβλητα εκτιμώντας μάλιστα πως μιλάμε για μια αξία «10 δις δολαρίων ετησίως»!
Ο κ. Στεφανίδης διαβεβαίωσε πως «είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την νέα τεχνολογία μας για την ανάκτηση μετάλλων από απόβλητα», λέγοντας μαλιστα πως η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Metlen για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά απόβλητα είναι ευέλικτη, μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα και επιτρέπει ταυτόχρονη ανάκτηση μετάλλων με ελάχιστα απόβλητα σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό έως 98%, σημαντικά υψηλότερο από άλλες τεχνολογίες.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για μια τεχνολογία που θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. «Στην εταιρεία μας το ονομάζουμε market changer, επειδή θα αλλάξει την αγορά, game changer, επειδή θα αλλάξει το παιχνίδι», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος.
Η Metlen προσδοκά να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ που ανησυχεί για τη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το έκανε με το Γάλλιο. Στο πλαίσιο αυτό, εκκινεί μια πλήρως κατοχυρωμένη τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, με στόχο την παραγωγή νέων οξειδίων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού, όπως βιομηχανικά υποπροϊόντα. Η διαδικασία αυτή θα παράγει σειρά κρίσιμων πρώτων υλών (που περιλαμβάνονται στη λίστα CRM της ΕΕ) και βασικά μέταλλα, μειώνοντας τη στρατηγική εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη.