Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ο λιγνίτης φεύγει, τα Giga Data Centers έρχονται - Αποκαλυπτήρια του σχεδίου για την Δ. Μακεδονία

Μητσοτάκης - Στάσσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση / Πηγή Eurokinissi

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζει σήμερα το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, στην Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Καρδιάς.   

Εκεί όπου κάποτε άναβαν νύχτα - μέρα τα φουγάρα του λιγνίτη, η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει την επόμενη μέρα, θέτοντας σε τροχιά την μετατροπή των παλιών λιγνιτωρυχείων της Δυτικής Μακεδονίας σε τεχνολογική κοιλάδα ΑΠΕ και Giga Data Denters

Σβήνοντας οριστικά τα φουγάρα του λιγνίτη εντός του 2026, η ΔΕΗ στοχεύει να τοποθετηθεί εγκαίρως σε μια αγορά που θα ανοίξει δυναμικά μέχρι το 2030, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη για data centers κατά 21% την επόμενη 5ετία (στα 35GW), την ώρα μάλιστα που τα ανακοινωμένα project αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρότερης δυναμικότητας. 

Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασε κατ αρχήν ο Γ. Στάσσης στους οικονομικούς αναλυτές, μετά τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του 2024 και σήμερα θα εξειδικευθεί στις λεπτομέρειές του ενώπιον του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κοζάνη.  

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ να μετατρέψει τα παλιά λιγνιτωρυχεία της Δ. Μακεδονίας σε κοιλάδα ΑΠΕ και αdata centers θα εξειδικευθεί στις λεπτομέρειές του ενώπιον του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κοζάνη

Το σχέδιο βασίζεται - σύμφωνα με πηγές της εταιρείας - στο συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ να έχει στην κυριότητά της το τέλειο οικόπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάπτυξη τέτοιων μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων: την κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας με τα παλιά λιγνιτωρυχεία. 

«Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι ιδανική για ανάπτυξη mega data centers», επεσήμανε πρόσφατα ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ στους οικονομικούς αναλυτές. 

Ζωηρό ενδιαφέρον από hyperscalers

Το πρώτο ελληνικό Giga Data Center μπορεί να ξεκινήσει από τα 300MW και να φτάσει το 1GW. 

Ο κ. Στάσσης έχει διευκρινήσει πως η ΔΕΗ θα προχωρήσει μόνο αν υπάρξει δεσμευτική συμφωνία με ένα hyperscaler για το έργο, δηλαδή με μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες cloud computing και data management services (όπως είναι για παράδειγμα η Amazon, Google, Microsoft IBM Cloud). 

Δεν έκρυψε μάλιστα πως η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με hyperscalerς και με data centers developers παγκόσμιας κλάσης με πολύ καλό feedback για το project. Ωστόσο εξήγησε πως είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. 

«Προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει πάνω από ένα χρόνο», είπε πρόσφατα κι αυτό επειδή οι hyperscalers αυτή την εποχή είναι αφοσιωμένοι σε επενδύσεις στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη θα μπει στα ραντάρ τους αργότερα, καθώς η γηραιά ήπειρος ακολουθεί τις ΗΠΑ σε αυτές τις επενδύσεις με καθυστέρηση 1,5 έτους. «Αλλά η ζήτηση θα έρθει αργά ή γρήγορα και η ΔΕΗ τοποθετείται από τώρα σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη τοποθεσία στην Ευρώπη για mega data centers». 

Η ΔΕΗ, μάλιστα, είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα data center στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου 300MW σε 2 χρόνια από την δεσμευτική συμφωνία με τον hyperscaler με δυνατότητα να επεκτείνει το capacity στα 1.000MW σε τρία χρόνια από τη δεσμευτική συμφωνία.

Στην Δ. Μακεδονία αναπτύσσεται ένα τέλειο ενεργειακό οικοσύστημα, που θα προσφέρει σταθερή παροχή ενέργειας με ένα διαφοροποιημένο portfolio άφθονων ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα φτάνει συνολικά στα 2,5GW

Η ιδανική κοιλάδα της Δ. Μακεδονίας

Γιατί όμως είναι ιδανική η κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας; Ο κ. Στάσσης το εξήγησε αναλυτικά: 

  • Στην περιοχή αναπτύσσεται ένα τέλειο ενεργειακό οικοσύστημα, που θα προσφέρει σταθερή παροχή ενέργειας με ένα διαφοροποιημένο portfolio άφθονων ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα φτάνει συνολικά στα 2,5GW
  • Η κοιλάδα της Δ. Μακεδονίας είναι ιδανικός τόπος για τεχνολογικό hub καθώς βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από την Θεσσαλονίκη σε απόσταση 1,5 χλμ. 
  • Η γη ανήκει στη ΔΕΗ και είναι ήδη χαρακτηρισμένη βιομηχανική περιοχή, άρα οι άδειες δεν είναι πρόβλημα για όποια χρήση 
  • Υπάρχει εξασφαλισμένη σύνδεση στο δίκτυο με τις γραμμές που συνέδεαν το λιγνίτη στο παρελθόν, κάτι που μειώνει τον χρόνο υλοποίησης του έργου κατά 2 χρόνια τουλάχιστον
  • Υπάρχουν υπόγεια αποθέματα νερού στην περιοχή καθώς αυτός ήταν ο τρόπος ψύξης για 10ετίες των θερμικών μονάδων 
  • Υπάρχουν κοντά πόλεις που θερμαίνονται σήμερα με λιγνίτη και αύριο με φυσικό αέριο και data centers.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα mega data center και μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα, κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί σαν ευκαιρία project στην Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Στάσσης, ο οποίος υπενθύμισε πως η Ελλάδα καθίσταται και κόμβος τηλεπικοινωνιών ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, με το project EMC (East to Med Data Corridor), ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που θα συνδέσει στην Ασία με την Ευρώπη και στο οποίο project συμμετέχει η ΔΕΗ.

Ο κ. Στάσσης εκτίμησε πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η συγκεκριμένη τοποθεσία θα μπορούσαν να ρίξουν το κόστος κατασκευής στα 7 με 8 εκατομμύρια ανά MW έναντι 10 εκατ. / MW που είναι μάλλον το επικρατών κόστος. 

Το ενεργειακό portfolio της περιοχής

Το ενεργειακό οικοσύστημα της περιοχής αποτελείται από ένα διαφοροποιημένο portfolio που συνδυάζει πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας, οι οποίες και εξασφαλίζουν αδιάλειπτη παροχή:

  • 350MW από την μετατροπή της Πτολεμαίδας V σε μονάδα φυσικού αερίου 
  • 1,2 GW φωτοβολταικών στην ευρύτερη περιοχή στα πρώην λιγνιτικά πεδία και σε ιδιόκτητη γη με σύνδεση στο δίκτυο. Τα 650MW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα 500MW θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
  • 300MW μπαταρίες
  • 240MW + 320MW αντλησιοταμίευση. 

Τα πρώην ορυχεία είναι ιδανικά για έργα αντλησιοταμίευσης, εξήγησε ο κ. Στάσσης, καθώς οι λίμνες είναι έτοιμες να υποδεχτούν το νερό με την κατάλληλη υψομετρική διαφορά. «Έχουμε πάρει άδειες από τον ρυθμιστή και για τα δυο έργα και έχουμε προχωρήσει με τα σχέδια», διευκρίνισε.  

Η κοιλάδα επίσης λύνει με τον ταχύτερο τρόπο, είπε ο ίδιος, τα δυο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι επενδύσεις data centers: τον αρνητικό αντίκτυπο για τις τιμές του ρεύματος και την σταθερότητα του δικτύου. Η ΔΕΗ προτείνει μια δομή Behind the meter – όπως λέει – δηλαδή off grid, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. 

Στο φυσικό αέριο η Πτολεμαίδα 5

Η μεταμόρφωση της κοιλάδας έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται με την μετατροπή της Πτολεμαίδας V σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου συνολικής ισχύος 350 MW, με δυνατότητα αύξησης στα 500 MW, αν γίνει το Mega Data Center. 

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η νέα μονάδα θα μπει σε λειτουργία το 2027 όταν και θα έχουν αποσυρθεί (εντός του 2026) και τα τελευταία 600 MW λιγνιτικής παραγωγής, με στόχο από το 2027 η ΔΕΗ να μην παράγει καθόλου ενέργεια από λιγνίτη. 

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025 θα έχει ανατεθεί η κατασκευή της νέας μονάδας, που θα κατασκευάζεται από το 2026, ενώ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ που θα επεκταθεί μέχρι την περιοχή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ